Nesten halvparten av de som får ryggmargsskader på Kanariøyene er turister

45 prosent av alle menneskene som får ryggmargskader på Kanariøyene er turister som ikke kjenner farvannet og hvor dypt det er der de kaster seg ut i havet, viser en ny studie.

Vannstanden kan variere mye gjennom dagen langs kysten av Kanariøyene, noe som gjør det farlig å stupe hvis du ikke kjenner vanndybden. Foto: Pixabay

Studien er den første som er gjort på dette temaet, og er utført av enheten for spinalskader, Lesionados Medulares, på sykehuset Hospital Insular de Gran Canaria i Las Palmas, skriver nyhetsbyrået Efe.

Over 260 pasienter har vært behandlet på enheten de senere årene. Det er færre tilfeller enn i resten av Spania i forhold til innbyggertallet, og på nivå med nordiske land.

Studien viser at slike skader forekommer gjennom hele året. De fleste som skades er menn som er under 30 år gamle og de fleste får skader som fører til lammelser i bein og armer.

I Toledo og Barcelona pågår studier for muligheten til å regenerere ryggmargen med nervevev for å gjenopprette forbindelsen med det skadede området, men i mangel på effektiv behandling av slik skader bør all innsats rettes mot preventive tiltak, understreker Enrique Bárbara, rehabiliteringslege på sykehuset i Las Palmas. 

Et slikt preventivt tiltak kan være å informere turistene om farvannets særegenheter med en vannstand som kan variere opptil tre meter, noe som kan gjøre det farlig å stupe visse tider av dagen.