Gir ut norsk bok om de beste kjøreturene på Gran Canaria

Her er en gladnyhet for de som liker å utforske Gran Canaria med bil: Snart kommer det ut en norsk bok med beskrivelse av de beste kjøreturene på Gran Canaria.

Utklipp fra omslaget til boken "Beste kjøreturer Gran Canaria", som kommer denne uken.

Bilturer er en flott måte å utforske Gran Canaria på, men det er ikke alltid så lett å finne de gode kjørerutene, og bøker som beskriver de beste kjørerutene er mangelvare.

Nå blir det snart en endring på det: 5. oktober kommer boken "Beste kjøreturer Gran Canaria", utgitt av Frifot Forlag, i salg.

Har skrevet flere turbøker

Boken er skrevet av nordmennene Pål H. Gjerden og Emma Arthur.

Paret har tidligere skrevet flere bøker om turgåing og sykling på Gran Canaria og andre steder, og artikkelserier om vandring og bilturer for Canariajournalen.

– Etter nesten 20 år med reiser til Gran Canaria har det også blitt mange kjøreturer, forteller Gjerden.

Vil dele opplevelsene

Alle strekningene som er omtalt i boken har paret kjørt minst en gang, og de fleste en rekke ganger. Ikke bare for å finne fotturer eller komme seg til vandringene, men også for å utforske alt som er å se og gjøre på øya.

På veien har de hatt flotte naturopplevelser, og blant annet besøkt spennende arkeologiske fortidsminner, opplevd lokal kultur og festivaler med lange tradisjoner, og avlagt visitter i tradisjonelle landsbyer og tettsteder der turister knapt setter sin fot. 

– Dette er noe vi ønsker å dele med andre. Uten en god guidebok er det lett å gå glipp av mye, og i internettjungelen er det ikke alltid like lett å finne fram, sier Gjerden. 

Forfatternes egne favorittruter

– Har dere en favorittrute? 

– For spennende kjøreutfordringer og flotte kjøreopplevelser er det helt klart kjøretur 2 i boken, som har tittel "På kanten av avgrunnen". Her tas man med langs utfordrende, smale veier i det villeste og mest øde terrenget vest på Gran Canaria.

Kjøretur 4, "Gran Canarias høyland", er favoritten når det gjelder variasjon og unike opplevelser.

– Her inngår både besøk i en kystlandsby uten turistfasade, kultur og bybesøk i Gáldar, men ikke minst en fascinerende rundtur fra hav til hei i et variert landskap nord på øya som er helt forskjellig fra sørkysten. Turen avsluttes med et besøk i Teror, en trivelig småby som huser øyas skytshelgen Virgen del Pino.

Kort vei til mange opplevelser

Gjerden understreker at noe av det som gjør Gran Canaria unikt er at det ikke er nødvendig å kjøre langt for nye opplevelser, og det er mye å se og gjøre. 

Landskapet er også svært variert, og kan endre seg dramatisk i løpet av få kilometer. Langs mange av veiene i fjellene er det også lite trafikk, noe som han syns også gjør det kjekt å kjøre.

– Uten innsideinformasjon, som i boken, er det lett å kjøre forbi uten å være klar over hva man går glipp av, sier han.

Gir gode råd for bilutflukter

– Har dere noen gode tips og råd til folk som vil dra på biltur på Gran Canaria? 

– Ha full bensintank før du legger i vei.  I det sentrale fjellområdet er det bensinstasjoner bare i San Bartolomé, Tejeda og Artenara, sier Gjerden.

Utenom de tettest bebygde områdene ved kysten vises derfor bensinstasjoner på veikartene i boken (kartmålestokk 1:30 000). 

– Det hender at det går ras når det har vært stormer med kraftig vind og mye regn. Sjekk derfor gjerne om veiene langs kjøreruten er åpne på det lokale veivesenets offisielle nettsted.

Det finner du på cabildo.grancanaria.com/avisos-de-cortes-de-carreteras. Her er ofte også kart som viser hvor stengningene er.

– Vær ellers oppmerksom på steinsprang spesielt hvis det nylig har vært regn og/eller mye vind, advarer Gjerden.

Ta med varme klær

Videre understreker han at i fjellene er temperaturen, spesielt i vinterhalvåret, mye lavere enn nede ved havkanten.

En varm genser eller jakke er det derfor fornuftig å ta med, og strandsandalene kan med fordel ligge igjen på hotellet.

– Ikke legg i vei for sent på dagen slik at det er nok tid til å komme ned fra fjellene før mørkets frambrudd. Midt på vinteren blir det mørkt rundt klokken 18, og på den lyseste tid av året rundt klokken 21. Oppe i fjellene er det ikke gatelys annet enn i landsbyene. 

Vintertåke kan gi redusert sikt

Spesielt om vinteren kan tåkeskyer dannet av passatvindene komme inn langs den sentrale fjellryggen som danner vannskillet mellom nord og sør ut på ettermiddagen, og gi svært redusert sikt.

Sjekk værmeldingen. Hvis det er meldt dårlig vær, med mye regn og vind selv langs sørkysten vil det vanligvis være mye vanskeligere forhold i fjellene, og ikke anbefalt å legge ut på kjøreturer.

Boken har et eget kapittel som presenterer disse og ytterligere tips og råd, omtaler veistandard, nummerering og skilting, viktige trafikkregler, parkeringsforhold samt et eget avsnitt med spansk for sjåfører.

– Svingete og bratt, men aldri kjedelig

På bokens vaskeseddel står det at den har detaljerte veikart i målestokk 1:30 000 med kjørerutene avmerket, og kart over byer og landsbyer langs rutene i målestokk 1:5000. Den er også illustrert med 230 fotografier.

"Når motorveien er forlatt begynner det morsomme. Veiene kan være svingete og bratte, men aldri kjedelige. Rundt hver sving venter noe nytt", står det.

Utsiktsteder, pikniksteder, steder av arkeologisk interesse, severdigheter og viktige festivaler i tettsteder og landsbyer som besøkes er også omtalt. Dessuten steder langs kjørerutene der du kan ta en tur til fots.

Lenker

Veikart for Kanariøyene

Tags