35 oster fra Kanariøyene premiert på World Cheese Awards

Norske Fanaost vant hovedprisen og en brun geitost fra Stordalen Gardsbruk tok andreprisen på World Cheese Awards i Bergen på fredag. Kanariske oster vant hele 35 medaljer, hvorav to supergull.

Maxorata halvherdede geitost med paprika gjorde det nok en gang svært godt på World Cheese Awards. Denne osten er en gjenganger på medaljelistene. Foto: Maxorata

I tillegg til Supergull ble det delt ut sju gullmedaljer, elleve sølvmedaljer og 15 bronsemedaljer til kanariske oster.

Supergull gikk til Finca de Uga Bodega de Ewe fra Lanzarote og Maxorata halvherdet ost med paprika fra Fuerteventura.

Sistnevnte gikk også til finalen som en av 16 oster, en finale som til slutt ble vunnet av Fanaost fra Ostegården i Bergen. Helfet brun geitost fra Stordalen Gardsbruk i Tinn kom på delt andre plass med Agour Pur Brebis AOP Ossau Iraty fra Frankrike. 

Almnäs Tegel fra Almnäs Bruk i Sverige ble nummer fire i finalen, og Lihmskov Grand Fromage fra Danmark nummer sju.

Maxorata-osten endte på en ellevte plass i finalen. Den samme osten ble kåret til beste geitost under World Championships Cheese Contest i USA i mai, hvor drøyt 2400 oster deltok.

Gullmedalje ble utdelt til disse ostene fra Kanariøyene:

  • Volkania hardherdet ost med paprika fra Fuerteventura.
  • El Tofio ost med gofio fra Fuerteventura.
  • Maxorata herdet ost med paprika fra Fuerteventura.
  • Montesdeoca geitost herdet i vin fra Tenerife.
  • Flor Valsequillo cherdet geitost fra Gran Canaria.
  • Bolaños Fontanales herdet ost fra Gran Canaria.
  • Herreño fra El Hierro.

Oster fra Gran Canaria vant 15 medaljer, fra Fuerteventura 11 medaljer, fra Lanzarote seks medaljer, fra Tenerife 2 medaljer og fra El Hierro 1 medalje.  

Nesten 3500 oster fra 25 land deltok i konkurransen, ifølge organisasjonskomiteen Guild of Fine Food.

230 osteeksperter fra 29 land utgjorde dommerpanelet, hvorav 50 fra Norge. Cirka 100 norske oster ble premiert i konkurransen.

Tags