Ost fra Gáldar er kåret til årets beste ost fra Gran Canaria

Den halvherdede saueosten Cortijo de Galeote fra Gáldar vant Gran Canarias offisielle ostekonkurranse på lørdag, arrangert av øyrådet.

Cortijo de Galeote, årets vinnerost på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Quesos Los Castañedos de Moya og Quesos del Rosario de Agaete gjorde det også skarpt i konkurransen og var blant de tre som kom til finalen.

Moya og Gáldar kommunes ysterier vant flest priser i konkurransen. Sju priser gikk til hver av disse kommunene.

65 oster fra 31 ysterier i 13 kommuner deltok i konkurransen.

Priser ble gitt i 13 kategorier. Disse er delt opp i oster laget av råmelk, enten fra sau, geit, ku eller blandet, og varianter av fersk, halvherdet eller herdet ost, dessuten også ost laget av pasteurisert melk og vegetabilsk løpe.

Det er ikke bare smaken som preger oster laget av melk forskjellige dyr: Geiteost er hvitere, saueost mer gulaktig og ost av vegetabilsk løpe – Queso de flor er en variant med tistelblomster – er blankere og saftigere.

Premierte oster

Beste ost - Mejor Queso Curado de Gran Canaria 2018:

  • Quesos Cortijo de Galeote (Gáldar)

Pasteuriset og halvherdet:

  1. premie: Quesos Caseros de Valleseco, Madrelagua de Valleseco (Valleseco)
  2. premie: Ganaranjo, Quesos Frescos de Naranjo (Las Palmas de Gran Canaria)

Pasteuriset og herdet:

  1. premie: Quesos San Mateo (San Mateo)
  2. premie: SAT Queso Flor Valsequillo (Valsequillo)

Ferskost av råmelk:

  1. premie: Luis Martel Perdomo, Quesos La Era del Cardón (Agüimes)
  2. premie: Macarena Rosario Expósito, Quesos del Rosario (Agaete)
  3. premie: Juan José Arencibia Quintana, Quesos Los Castañeros (Moya)

Halvherdet av råmelk fra sau:

  1. premie: Cristóbal Moreno Díaz, Quesos Cortijo de Caidero (Gáldar)
  2. premie: Francisco Javier González Ramos, Quesos Cortijo de Galeote (Gáldar)

Halvherdet av blandet råmelk:

  1. premie: Carmelo Melián Suárez, Quesos Angelita (Valsequillo)
  2. premie: Macarena Rosario Expósito, Quesos del Rosario (Agaete)
  3. premie: Juan Andrés Vizcaíno Guedes, Quesos El Buen Pastor (Santa Lucía)

Forskjellige oster fra råmelk:

  1. premie: Halvherdet geitost,  Luis Martel Perdomo, Quesos La Era del Cardón (Agüimes)
  2. premie: Halvherdet kuost, Juan José Arencibia Quintana, Quesos Los Castañeros (Moya)
  3. premie: Halvherdet kuost, Ricardo Fleitas Moreno, Quesos Los Dragos (Moya)

Ost fra blandet råmelk:

  1. premie: Queso de Media Flor de Guía, Juan Félix Medina Moreno, Quesos Los Altos de Moya (Moya)
  2. premie: Queso de Media Flor de Guía, Josefa González González, Quesos Las Mesas (Gáldar)
  3. premie: José Juan Gil Mendoza, Quesos Campos de Guía (Guía)

Ost fra vegetabilsk løpe:

  1. premie: Queso de Flor de Guía, Juan Félix Medina Moreno, Quesos Los Altos de Moya (Moya)
  2. premie: Queso de cuajo vegetal, Flora María Gil Mendoza, Quesos El Montañón (Gáldar)
  3. premie: Queso de Flor de Guía, Cristóbal Moreno Díaz, Cortijo del Caidero (Gáldar)

Ost fra blandet råmelk:

  1. premie: Industrias Lácteas Bolaños. Quesos Bolaños (Las Palmas de Gran Canaria)
  2. premie: Flora María Gil Mendoza, Quesos El Montañón (Gáldar)

Herdet geitost fra råmelk:

  1. premie: Industrias Lácteas Bolaños, Quesos Bolaños  (Las Palmas de Gran Canaria)
  2. premie: Ramón Ortega Sánchez, Quesos la Cueva del Paso (San Bartolomé de Tirajana)

Herdet saueost fra råmelk:

  1. premie: Francisco Javier González Ramos, Quesos Cortijo de Galeote (Gáldar)
  2. premie: Francisco Díaz González, Quesos Hoya del Cavadero (Moya)

Herdet kuost fra råmelk:

  1. premie: Macarena Rosario Expósito, Quesos del Rosario  (Agaete)
  2. premie: Juan José Arencibia Quintana, Quesos Los Castañeros (Moya)

Tidligere i uken ble årets beste ost på Kanariøyene kåret, Cortijo de Caideros de cuajo vegetale

4000 tonn årlig

På Gran Canaria fins det 53.000 geiter, 20.000 sauer og over 10.000 kyr, og det produseres over 4000 tonn ost årlig.

Et problem for produsentene er at det er fysisk krevende å lage ost, og dette medfører at det er uvanlig høy andel tidlig arbeidsuføre blant arbeidere i aldersgruppen mellom 40 og 60 år.

Tags