Skal installere 50 megawatt solkraft på Gran Canaria

Det spanske selskapet Transworld Solar skal bygge et solcelleanlegg på 50 megawatt på Gran Canaria. 

Det blir det største solcelleanleggene på Kanariøyene og ett av de største i Spania.

Kanariøyene har Spanias beste forhold for solkraft, og er i solsone 5, hvilket vil si at du kan få 1920 kilowattimer solenergi i året per kvadratmeter solceller.

50 millioner euro

Transworld Solars nye solkraftanlegg skal ligge i Barranco de Tirajana sør på Gran Canaria. Budsjettet er på 50 millioner euro, fortalte administrerende direktør Caloz Gonzales under en bransjedag for solkraft på Kanariøyene arrangert av den spanske solkraftforeningen UNEF.

Strømmen som produseres skal sendes ut på kraftnettet via en koblingsstasjon mindre enn 500 meter fra solcelleanlegget.

Det betyr at det ikke trengs noen ny infrastruktur for kraftoverføringen.

Tror det er en god investering

Gonzalez mener at solcelleanlegg i landbruket er en fornuftig investering som betaler seg ned raskt, og kan være lønnsomt selv uten subsidier.

Han estimerer at det nye anlegget vil ha en produksjonskostnad på 7,5 eurocent (virka 75 norske ører) per kilowattime, godt under halvparten av dagens kostnad for strømproduksjon på Gran Canaria.

Har planer om ny solcellefabrikk

Det italienske selskapet Invent Energy har planer om å bygge en fabrikk for solcellemoduler på Kanariøyene, melder regionale innovasjonsselskapet Proexca.

Selskapet produserer solpaneler for det kommersielle markedet i Europa, og har planer om å produsere halvfabrikata for eksport til Afrika og Amerika.

Dessuten ønsker de ifølge Proexca å installere solcellepaneler på Kanariøyene og markedsføre sin andre produktlinje, som er varmepumper.

Selskapet besøkte Kanariøyene 7.-10. mars, og hadde møter med Proexca, myndighetene og representanter for ZEC, Kanariøyenes økonomiske spesialsone.

Flere detaljer skal angivelig legges fram i forbindelse med neste besøk på øygruppen senere i år.