Økt beredskap mot jordskjelv og vulkanutbrudd på El Hierro

Komiteen for vulkansk risiko på kanariøya El Hierro, Pevolca, besluttet i kveld å gå fra grønn til gul beredskap.

Et steinras ble utløst i El Gofio-området på El Hierro av jordskjelvene i dag. Nå øker beredskapen vest på øya. Foto: Involcan.

Beredskapsnivå gult gjelder vestsiden av El Hierro, i El Julan og La Dehesa. En serie med jordskjelv inntreffer for tiden cirka ti kilometer ut i havet på vestsiden av øya.

Beslutningen ble tatt etter at et jordskjelv som ga et utslag på 4,6 på Richters skala inntraff i ettermiddag og forårsaket steinras.

I tillegg er det målt en horisontal forskyvning av bakken på tre centimeter, noe som kan skyldes økt trykk fra magmaen på 20 kilometers dyp.

En tunnel ved byen La Frontera blir stengt.

Vei HI-50 mellom Cruce de La Tabla og Sabinosa og adkomstveien til  Playa La Madera i del Pozo de la Salud blir også stengt.

Ved gul beredskap må befolkningen være forberedt og følge med på de offisielle meldingene på radio og TV. Dette er rådene fra myndighetene:

  • Vinduer bør beskyttes mot fallende steiner og bygningsdeler.
  • Tilstrekkelig med drikkevann, førstehjelpsutstyr, nødvendige medisiner, radio, batterier og lommelykter bør være lett tilgjengelig.
  • Mat og drikkevann må dekkes til for at det ikke skal forurenses av en eventuell fallende aske.
  • Personlige dokumenter for alle familiemedlemmer må ligge klart i tilfelle det bli evakuering.
  • Det bør stå klar en pose eller lignende med et par sko, tannbørste og andre toalettsaker, et teppe, håndkle og lader til mobiltelefoner.