Finansministeren om borgerlønnen: – Ingen innbygger bør få inn mindre enn 600 euro

Ingen innbyggere på Kanariøyene bør få inn mindre enn 600 euro i måneden, uttaler Román Rodríguez, finans- og budsjettminister på Kanariøyene, om borgerlønn i et avisintervju.

Mange syns at borgerlønn er et uspiselig forslag, men Kanariøyene har den nest høyeste fattigdomsraten i Spania med cirka 40 prosent, og en arbeidsledighet på 21 prosent. Mange har knapt nok råd til mat og bolig. Foto: Pixabay

Rodriguez er grunnlegger av, og leder for venstrepartiet Nueva Canarias (NC).

Han har tidligere vært president på Kanariøyene for senter--/nasjonalistpartiet CC før han brøt ut og startet NCt, og har i en årrekke gått inn for borgerlønn.

Nå er han i posisjon til å få det gjennomført. Borgerlønn står øverst på den nye regionsregjeringens agenda, og skal innføres i 2020.

Til de mest trengende først

Loven om borgrlønn vil bli vedtatt neste år.

Når den er godkjent, vil implementeringen starte med de som treger det mest, sier Rodriguez i et intervju med avisen Diario de Avisos.

Fylle på opp til 600 euro

Han vil ikke si hvor stor borgerlønnen skal være, men sier at ingen kanarire bør få inn mindre enn 600 euro i måneden i inntekt, trygd eller pensjon-

Og at beløpet må være høyere for familier med flere medlemmer.

Han sier også at borgerlønn må gå til de som ikke mottar noen inntekt eller trygd, men også de som har veldig lav inntekt, slik som kun grunnpensjon på 300 euro i måneden.

Rodriguez sier at borgerlønnen må fylle på inntekten eller trygden opp til 600 euro i måneden.

Det blir med andre ord langt ifra snakk om en grunnlønn som skal gå til alle innbyggere.

Til sammenligning er minimumsinntkten i Spania 900 euro per måned fra i år av, og gjennomsnittlig alderspensjon på Kanariøyene er på 1064 euro.

Dette utbetales 14 ganger per år med en ekstra utbetaling til sommerferien og til jul.

Gjennomsnittlig lønnsnivå på Kanariøyene nærmer seg 20 000 euro per år før skatt, ifølge tall fra statistikkinstituttet Istac.

Analyseres og forhandles frem

Beløpet må analyseres og forhandles frem i regionsregjeringen, påpeker han. Det første koordineringsmøtet i prosessen med å etablere borgerlønn ble holdt denne uken.