Ny rapport: Mange lever i ekstrem fattigdom på Kanariøyene

Kanariøyene har flere mennesker som lever i ekstrem fattigdom og sosial utestengelse enn noen andre regioner i Spania.

Foto: Pixabay

334 684 av de drøyt 2,1 millioner innbyggerne lever i ekstrem fattigdom og sosial utestengelse, det vil si 15,7 prosent av befolkningen.

Øygruppen har også nest flest som lever i moderat fattigdom og sosial utestengselse. I denne gruppen er det 282 982.

Det utgjør 13,3 prosent av innbyggerne. I alt er det dermed 29 prosent fattige på Kanariøyene

Det viser den åttende rapporten om sosial ekskludering og utvikling i Spania fra stiftelsen Foessa og veldedighetsorganisasjonen Caritas, som ble presentert i Madrid i går, onsdag.

De fattige og ekskluderte menneskene er flere og de har det verre, viser erapporten. Det er lite som tyder på at den gode økonomiske veksten som har vart siden 2014 smitter nedover.

En av konklusjonene i rapporten er at den øvre middelklassen på Kanariøyene ble bortimot utradert under den økonomiske krisen. Mange gilkk ned på ştigen.

Dermed er det et stor tomrom mellom.fattige og rike, og den sosiale heisen som kunne løftet folk opp fra fattigdom går ikke lenger.

Fattig forblir fattig og de rikeste blir rikere.

Arbeidsledigheten er på 21 prosent. For de som har jobb nederst på lønnsstigen presses folk til å jobbe mer for samme eller lavere lønn som før, og det er mye midleridighet, deltid og svært dårlige arbeidskontrakter, ifølge fagforeningene.

 Foessa-rapporten baseres på langt flereindikatorer enn Arope-rapporten, som ser på fattigdom, materielle mangler og arbeidsintensitet.

Sosial ekskludering målt i rapporten fra Foessa analyserer 35 indikatorer som påvirker deltakelse i sysselsetting, inntektskapasitet og tilgang til grunnleggende rettigheter (som bolig, helse, utdanning eller politisk deltakelse), samt mangel på sosiale bånd (ensomhet) og motstridende sosiale relasjon

Ifølge rapporten fra Foessa og Cáritas er det tydelig at den økonomiske krisen genererte en stor sosial sprekk.