Ferieboligeiere: – Hendene i været, dette er et ran!

– Hendene i været, dette er et ran! ble taktfast ropt av demonstranter som leier ut ferieboliger foran regjeringsbygningen i Las Palmas i går.

Det var folksomt under demonstrasjonen i Las Palmas. Foto: PALT

Det var PALT, en folkeplattform for de som er påvirket av turismeloven, som arrangerte demonstrasjon i protest mot enhver lov som gjør at de risikerer å miste boligene sine og at de blir ranet for sine rettigheter.

Bakgrunnen for demonstrasjonen er en endring i loven om modernisering av turismen på Kanariøyene som skulle vært stemt over, og sannsynligvis godkjent, i det kanariske parlamentet 13. mars.

De foreslåtte endringene som legger store begrensninger på utleie og bruk av ferieboliger ble lagt inn i lovteksten i siste fase kort tid før avstemningen.

Endringene innebærer i praksis at boligeiere ikke har lov til å bo fast i turistområder, og de kan heller ikke leie ut på fort tid til turister eller lang tid som faste boliger. De får heller ikke disponere boligene fritt, men risikerer i praksis å måtte leie ut gjennom turistfirma store deler av tiden.

Etter store protester har parlamentet utsatt avstemningen på ubestemt tid. Les om det her:

Fastslår at endringer for utleie av ferieboliger i turismelov er brudd på grunnloven

PALT har varslet at de vil gjøre det som skal til, selv det å ta saken til menneskerettsdomstolen i Strasbourg, for å forsvare boligeiernes rett til privat eiendom og bruk og utnyttelse av individuelle leiligheter og bungalower i turistområder.

Dette var den første av flere demonstrasjoner som vil komme, ifølge PALT, som hevder at det pågår et politisk forsøk på å utelukke kanariske boligeiere fra turistområder. Foreningen har planer om å mobilisere på Tenerife, Lanzarote og Fuerteventura også. 

Gikk hardt ut mot regionsregeringen

I talen til foreningens president, Blas Padrón, avviste han alle gjeldende lover og lover under forberedelse som har til hensikt å eliminere bruk av bungalower og leiligheter til faste boliger samt muligheten for eierne til individuell utnyttelse av eiendommene, slik som utleie.

Padrón kritiserte den sentrale regjeringen for å prøve å innføre i siste liten en endring av loven slik at bosameiet med tre femtedelers majoritet kan nekte boligeierne å drive utleie av ferieboliger.

Presidenten for den kanariske regjeringen, Fernando Clavijo, hans parti Coalicion Canarias og partiet Nuevo Canarias ble hardt kritisert for å prøve seg på en manøver i siste øyeblikk som dømmer boligeiere i turistområder til å overlate sine eiendommer i hendene på turistoperatører.

PALT-lederen hevder at det er feil som det blir hevdet at ferieboliger umulig kan sameksistere med faste boliger, slik det i dag gjøres i praksis, men i strid også med dagens lovverk, i noen turistområder på Kanariøyene.

- Målet er å kaste ut boligeierne

PALT hevder at myndighetenes mål er å kaste ut de private boligeierne fra turistkompleksene i sør for å la hele virksomheten gå over i hendene på driftsselskaper og turoperatører.

På Tenerife skal 20 boligeiere ha fått et brev der de blir bedt om å forlate sine boliger i løpet av ett år med henvisning til en ekspropriasjonsprosedyre som er omtalt i lov 85/2015.

San Bartolomé de Tirajana kommune sør på Gran Canaria godkjente nylig en konvertering av et kompleks av bungalower hvor det bor folk til et hotell i henhold til en etablert plan for modernisering, forbedring og økning av konkurranseevnen (PMM).

Flere av boligeiere samtykker ikke i at deres bungalower skal bli omgjort til hotellrom, noe som blant annet innebærer at kjøkkenet skulle fjernes i bungalowene. De gikk derfor til søksmål, og vant i retten.

Foreningen ASCAV, som representerer ferieboligeiere, har også gått hardt ut mot de foreslåtte endringene i moderniseringsloven for turisme.

Ferieboliger hadde i 2018 en relativ vekt i overnattingsmarkedet på Kanariøyene på 9,19 prosent, ned fra 10,32 prosent i 2010, ifølge tall fra regionsregjeringen.

Tags