Mobiliserer mot ferieboligfiendtlig moderniseringslov

Lovverk: PALT, en interesseforening som representerer 40.000 eiere av ferieboliger på Kanariøyene, oppfordrer boligeierne til mobilisering mot en endring i moderniseringsloven for turisme.

Fereiboliger på Gran Canaria. Foto: Canariajournalen

Foreningen kaller lovendringen en kidnapping av ferieboliger, og kaller medlemmene inn til et møte 17. mars i Playa del Inglés sør på Gran Canaria.

Møtet er rettet mot boligeiere "i områder med turismepotensial".

Lovvedtak ble utsatt

Det appelleres til alle som bruker eiendommen som første eller andre bosted, eller prøver å gjøre boligene lønnsomme, til å reagere mot en endring av loven om renovering og modernisering av turisme som skulle vært vedtatt på onsdag i parlamentet.

Saken ble imidlertid utsatt på ubestemt tid på grunn av sterke protester fra flere hold.

Kaller det en kapring av boligene

Foreningen anser at endringene i loven vil være en kapring av de private boligene til fordel for reiselivsfirma.

Det hevdes i en pressemelding at offentlige myndigheter med lovendringen vil at legitime eiere skal tvinges til å forlate sine bygninger slik at de eneste som kan bruke boligene er turister".

PALT oppfatter dette som del av en strategi hvor ulike aktører fra det politiske, det offentlige, det sivile, bystyrene, eiendomsregistrene, turiststyret, skatteverket og statskassen deltar.

Trakassering og press

Denne gruppen av aktører forsøker å trakassere og presse huseiere og beboere i områder med turismepotensial på Kanariøyene med alle slags ressurser og midler i deres besittelse, enten lovlig eller uregelmessig, påstår PALT.

Videre at boligeierne forfølges enten ved uforholdsmessige sanksjoner, eller sjikanering, slik at de må forlate sine ferieboliger.

På grunn av faren for å miste eiendommene ber PALT de berørte om å uttrykke sin avvisning av lovendringen offentlig.

Det minnes om at PALT vant frem med et søksmål mot en annen lov, loven om utleie av ferieboliger på Kanariøyene (113/2015) i en dom i Høyesterett i desember 2018: En en paragraf med forbud mot utleie av ferieboliger i turistområder ble annullert av domstolen.

52.000 ferieboliger

En annen interesseforening for ferieboligeiere, Ascav, går også hardt ut mot lovendringen og har startet et opprop mot loven på Cange.org som raskt fikk over 6000 underskrifter.

Ascav hevder at det fins 52.000 privateide ferieboliger som eieren leier ut eller ønsker å leie ut som ferieboliger på Kanariøyene, og at overnattingene i disse bare utgjør ti prosent av de totale overnattingene, og gir høye inntekter fra turisme.

Turister som bor i ferieboliger bruker mye mer penger lokalt i restauranter og butikker enn de som overnatter i hotell, viser offisielle statistiker for turistenes forbruk på Kanariøyene.

Fevitur, en føderasjonen for boligforeninger og turistleiligheter, og hotelleierforeningen FEHT går også ut mot lovendringen.

Lovvedtaket som ble utsatte i det kanariske parlamentet denne uken er ikke den mye omdiskuterte og varslede nye loven om utleie av ferieboliger (dagens lov: 112/2015). Denne nå er til høring i alle kommuner på Kanariøyene, deretter skal innspillene gjennomgås før lovutkastet eventuelt endres og går til parlamentet for votering.

Loven det gjelder er, som tidligere nevnt, en  moderniseringslov for turisme (85/2015) der det forsøkes å sette begrensninger på utleie av ferieboliger.

Det forbys blant annet langtidsutleie i turistområder,  strafferammen for brudd på loven økes til 300.000 euro, og det er begrensinger for utleie av bare rom til turister - det må være en komplett leilighet eller hus. 

Tags