Der ingen skulle tro at en bie kunne bo

I Temisas på Gran Canaria har en sort bie av en truet art tatt mål av seg til å bygge bol et sted der ingen skulle tro at en bie kunne bo.

Denne iherdige lille bien statuerer et eksempel og nekter å la seg utrydde. Her bygger den bol tett inntil kinnet på en kvinnestatue i Temisas. Der er det ikke mye rom for utøkning av familien.

De svarte, stedegne biene på Kanariøyene er en art som er spesielt hardfør, ikke aggressiv, gir bra med honning og er godt tilpasset klimaet på øyene, men arten er truet.

Det er ikke snakk om biedød på grunn av sykdom, planteverngift eller andre årsaker, men kanaribiene har gjennom lang tid fått andre, importerte biarter som ikke er like øytilpasset innblandet i dna-et, og varsellampene blinker for artens overlevelse.

Myndighetene har derfor satt i gang et langsiktig program for å sikre artens overlevelse og øke bestanden.

Det har sikkert ikke den lille bien som har begynt å bygge bol i kanten på skautet til en statue av en kvinne i fjellbyen Temisas skjenket en tanke.

Temisas har lange tradisjoner med birøkting, men i dag er det få som driver med det i landsbyen.

Her fins det blant annet et forlatt honninghus, "Casa de miel".

Den iherdige bien har valgt et svært uvanlig bosted som ligger tett inntil hovedveien gjennom bygda og bare ti meter fra en lokal bar.

Ikke akkurat uforstyrret, men den er kanskje svært sosial av seg.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!