625 slanger fanget på Gran Canaria i år

Hittil i år er 625 California-slanger fanget i naturen på Gran Canaria, langt flere enn i tidligere år. Jakten på de uønskede slangene har pågått i over ti år.

Gran Canarias kjempeøgler, som kan bli 80 centimeter lange, er skikkelig nam-nam for California-slangene. Problemet er at øglene er fredet, og slangene øker i antall. Foto: Lampropeltis Life +

Hverken California-slanger (Lampropeltis californiae getula) eller noen andre slangearter hører hjemme i faunaen på Kanariøyene, men i 1998 ble de første eksemplarene oppdaget i naturen lengst nord på Gran Canaria. Disse hadde trolig rømt fra fangenskap.

Siden har slangebestanden vokst til å bli en alvorlig trussel mot kjempefirfislene (Gallotia stehlini) og de blåhalede skinkene (Chalcides sexlineatus) som kun fins på Gran Canaria. Disse er blant slangenes favorittføde.

De dukker også rett som det er opp i hjemmene til folk.

8000 slanger på øya

Det er anslått at det i dag fins 7500- 8000 California-slanger i naturen i Galdár, San Mateo og Santa Brigida nord på øya, i Valsequillo og Telde øst på øya, og i Ayagaures-ravinen i San Bartolome de Tirajana sør på øya.

Det har også vært observert slanger i Ingenio i øst, i Teror i nord, og på Tenerife. Slangene i Galdar er en albinovariant.

Bestanden øker

Slangenes eneste trussel er mennesker. De har hele tiden forsatt å forøke seg i større antall enn det har vært mulig å fange dem inn, og har spredd seg til stadig nye områder på øya.

Nå er imidlertid jakten mer effektiv enn noen sinne. I 2011 ble det fanget 581 California-slanger, skriver Canarias7.es. Det antallet ble passert allerede i august i år.

Av de slangene som er fanget i år, var 118 i Galdár-området. Telde og Valsequillo-traktene. Antallet som er fanget i San Mateo og Santa Brigida er høyere enn tidligere, noe som bekrefter at slangene er i ferd med å innta nye områder.

Beboere fanger flest slanger

Større deltakelse fra befolkningen i jakten er en av hovedårsakene til at det blir fanget flere slanger. 353 slanger er fanget av befolkningen i år, 56 prosent av det totale antallet.

I tillegg blir det brukt mer effektive feller enn tidligere. 135 slanger er tatt i feller over dobbelt så mange som i fjor.

Bruker hunder og hauker

San Bartolome de Tirajana har det i flere år blitt brukt hunder til å lete opp slangeboene. Spesialtrente hauker er også satt inn i jakten. 

Gran Canaria er med i EUs Lampropeltis Life +-program, som er rettet inn mot å fjerne California-slanger fra steder hvor de ikke hører naturlig hjemme.

Slangene har flere fargevarianter: svart med langsgående, hvite striper, hvite og brune bånd, eller helhvit (albino). De kan bli over 160 centimeter lange.

En drektig hunslange på Gran Canaria legger opptil 16 egg.

Klikk her for å se en film (23 min om California-slangen på Gran Canaria