600 slanger fanget på Gran Canaria i år

California-slanger er en alvorlig plage som Gran Canaria har slitt i årevis med å bli kvitt, uten å lykkes. Hittil i år er 600 slanger fanget, og nå blir nye, trenede hauker satt inn i jakten.

Myndighetene har ikke klart å stoppe utbredelsen av California-slanger på Gran Canaria. Her er et eksemplar som er fanget og et eksemplar av hovedføden, Gran Canarias kjempeøgle. Foto: Life+ Lampropeltis

Slangebestanden har spredd seg uhyggelig raskt. Det dreier seg om Californa-slanger (Lampropeltis californiae getula) som har blitt smuglet inn til Gran Canaria, og som har rømt ut i naturen og begynt å formere seg.

Det begynte i Telde kommune, men nå har de spredd seg til Santa Brigida, Valsequillo, San Mateo, Galdar, Ingenio og Ayagaure-ravinen i San Bartolomé de Tirajana. De siste årene har plagen blitt stadig verre.

Truer kjempeøgler og skinker

Slangene er ikke farlige for mennesker, selv om de rett som det er skremmer vannet av folk som finner dem på terrasser eller innendørs. Problemet er at de er et fremmedelement som utgjør en fare for den biologiske balansen.

Slangenes hovedføde er nemlig øgler og skinker, og det går hardt ut over den stedegne kjempefirfislen (Gallotia stehlini – opptil 80 cm lang) og den stedegne blåhalede skinken (Chalcides sexlineatus).

Kjempeøglene utgjør 60 prosent av matinntaket til slangene som holder til i Telde og Valsequillo, og 42 prosent for de som holder til i Galdar. Øglene blir slukt hele.

På lang sikt kan disse artenes eksistens bli truet på grunn av de glupske slangene, ifølge María del Mar Arevalo, miljøminister på Gran Canaria.

Bruker feller, hunder og hauker

 Jakten pågår med feller og trenede hunder og hauker.

Fem hunder og tre hauker er i sving, skriver Laprovincia.es.

Haukene klarte å ta to slanger i løpet av treningsperioden mellom april og august, noe som gir grunn til optimisme foran innsatskampanjen i 2014.

Hundene er først og fremst nyttige for å lokalisere slangene.

Det er funnet to varianter av California-slangen: en svart, og en albino i Galdár. Den siste tiden er radiosporing blitt tatt i bruk for å finne slangenes tilholdssted og kartlegge bevegelsene.

De første California-slangene i frihet ble observert på Gran Canaria i 1998. Ingen slangearter har naturlig tilhold på øya.

Bekjempelsen er støttet av EU-programmet Life+. Fra 2009 til oktober 2013 er det fanget 1819 slike slanger på Gran Canaria.