Full storm om vindkraft på Kanariøyene

Den spanske regjeringen utsetter støtte til fornybar energi. Dermed har det blåst opp til en stormfull konflikt med regjeringen på Kanariøyene.

Visepresident José Miguel Pérez og minister for sysselsetting, industri og næringsliv på Kanariøyene, Margarita Ramos, under et seminar om fornybar energi på Gran Canaria 31. januar. Foto: Gobernio de Canarias

Det spanske ministerrådets godkjente 27. januar en lov om å utsette økonomisk støtte til fornybar energi.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og stormkastene blir stadig kraftigere.

– Dette er spesielt skadelig for Kanariøyene. Investeringer for hundretalls millioner euro og tusenvis av arbeidsplasser vil gå tapt, uttalte Kanariøyenes visepresident, José Miguel Pérez, til nyhetsbyrået Efe i dag.

Han viser til at det blant annet kan stoppe utbyggingen av vindparker på 600 megawatt på Gran Canaria som allerede er forsinket og fortsatt ikke bygd ut etter en konkurranse i 2007.

Perez mener også at det er et stort tilbakeskritt for alternativ energi i Spania.

Bløffer om unntak?

Spanias minister for industri, energi og turisme, José Manuel Soria, har antydet at det kan innføres unntak som kommer Kanariøyene til gode, men Perez kjøper ikke den ordningen.

Han hevder at regjeringspartiet i Spania, høyrepartiet Partido Popular (PP), handler etter ”det gamle konseptet med at den stakkars lille kanarieren der nede må gi dem en håndstrekning”.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero er også sterkt misfornøyd.

– Fjerningen av støtten til fornybar energi er et angrep på en politikk for holdbarhet, skriver han på Twitter i dag.

Kun 2 prosent fornybart

Den kanariske regjeringen har i sin energiplan lagt opp til å ha 30 prosent fornybar energi innen 2015.

I dag kommer hele 98 prosent fra fossile energikilder (dielselkraftverk).

Kanariøyene har ingen nettkabler til fastlandet, og må selv produsere all elektrisitet som behøves.

Bare to av øyene, Fuerteventura og Lanzarote, har kabelforbindelse seg imellom.

Derfor er det i dag seks separate kraftsystemer på øyene, og det meste av elektrisiteten fremstilles av importert diesel.

I 2011 ble bare 1,7 megawatt ny vindkraft installert på Kanariøyene.

I dag er det 145,78 megawatt installert vindkraft (1,2 prosent av totalen), hvilket er forsvinnende lite i forhold til det store potensialet på den vindfulle øygruppen.

Raser mot Soria

Viseministeren for industri på Kanariøyene, Francisca Luengo, melder seg også på klagekoret.

På en pressekonferanse på La Palma i går beskyldte hun José Manuel Soria for å paralysere vindkraftparkene fra konkurransen på Gran Canaria i 2007, ifølge Efe..

Luengo påstår at Soria fremmer selskap som bruker fossil energi og kjernekraft, og straffer Kanariøyene som hevn for at han selv ikke sitter i øygruppens regjering.

 Soria er fra Gran Canaria, og har kjempet for å få plass i Kanariøyenes regjering før han be med i den spanske regjeringen etter PPs seier under valget i november.

Ifølge Luengo lyver Soria når han sier at fornybarstøtten utsettes for å kunne betale pensjoner, fordi han vet at innføring av fornybar energi på Kanariøyene gir økonomisk gevinst.

Kan spare 92 millioner

I dag svis det av diesel for 1400 millioner euro i året for å lage strøøem som behøves.

Med 30 prosent fornybart i 2015, er det beregnet at Kanariøyene vil spare 92 millioner euro. Da blir det penger til overs til å betale kanariske pensjoner, hevder Luengo.

Hun påstår at selv om Soria har sagt at han skal studere Kanariøyenes spesielle situasjon, har bestemmelsen som ble gjort 27. januar i praksis utradert det kanariske systemet for fornybar energi.

Ifølge fornybar-clusteret Ricam koster det mellom 190 og 270 euro per megawattime å produsere elektrisitet med dieselkraftverk på Kanariøyene, mens kostnadene ligger på 60 euro per megawattime for fossil energi på det spanske fastlandet. 

Vindkraft på Kanariøyene koster cirka 78 euro per MWh, og solkraft cirka 121 euro per MWh. Begge deler er med andre ord billigere enn dagens dieselkraft.