Skjerper straffen for å la kjæledyr i stikken

Øyrådet på Gran Canaria ber kommunene om å skjerpe inn straffen for å etterlate kjæledyr, og utvider åpningstidene for adopsjon av hunder og katter fra det offentlige dyremottaket.

Dyremottaket i Arucas har til enhver tid mellom 700 og 1000 hunder og katter inne. Nå utvides åpningstidene for adopsjon og sanksjonen mot eiere som etterlater dyr skal skjerpes inn. Foto: Hugo Ryvik

10.000 kjæledyr etterlates årlig på Gran Canaria, flere enn noen andre regioner i Spania. Cirka 5000 av disse havner i det offentlige dyremottaket Albergue Insular de Bañaderos i Arucas nord på øya, hvor kapasiteten er fullstendig sprengt.

– Kriminelt

– At dyr blir etterlatt er ikke bare opprørende, det er kriminelt, sa miljøminister Miguel Ángel Rodríguez under en presentasjon av status for dyremottak i går.

Åtte av ti hunder og katter som etterlates mangler den lovpålagte id-brikken, hvilket også er et lovbrudd. Den siste tiden har det også vært tilfeller der id-brikken er kuttet ut av nakken på dyrene slik at eierne ikke skal kunne oppspores.

Ber kommunene om å opptre tøffere

Øyrådet skal nå be de forskjellige kommunene på Gran Canaria om å bli tøffere mot folk som etterlater kjæledyrene sine eller unnlater å id-merke, og praktisere straff med bøter opptil 15.000 euro for grove brudd på dyrevernloven.

De blir også bedt om bedre kontroll av kjæledyr i kommunen.

Utvider åpningstider for adopsjon

Dyremottaket Albergue Insular de Bañaderos er bygd for å huse 400 hunder og katter. På grunn av at det er så mange som etterlates, er det til enhver tid i gjennomsnitt 1000 dyr inne, hvilket er alt for mange.

Det gjør at et stort antall dyr må avlives selv om mange blir adoptert bort.

For å bidra til at enda flere skal adopteres, er det bestemt at mottaket fra midten av november skal holde åpent for adopsjon på lørdager og søndager fra 9 til 14 også, i tillegg til hverdager 10 til 12 og 16 til 18.30.

Ønsker flere kommunale dyremottak

Utenom Bañaderos fins det bare tre offentlige dyremottak på Gran Canaria, og disse drives av Agüimes, Ingenio og Mogan kommune. Rodriguez etterlyser flere kommunale mottak for midlertidig oppbevaring av etterlatte dyr.

Det skal nå settes av i overkant av en million euro fra øyrådet som fordeles til kommunene. Det er ventet at bevilgningen vil bli godkjent i parlamentet i løpet av noen uker.

Øker pengepotten

Dyremottaket i Arucas er utsatt for stor slitasje, og et annet tiltak som skal bedre på situasjonen er at det er bevilget 150.000 euro til å pusse det opp. I tillegg er årsbudsjettet doblet fra 300.000 til 600.000 euro.

Det koster 150 euro per dyr

Øyrådet krever også den regionale regjeringen på Kanariøyene om å fremskynder behandlingen av en ny regional dyrevernlov som skal erstatte den nåværende fra 1991, og å stramme opp sanksjonene for etterlating av dyr.

En ny, nasjonal dyrevernlov i Spania med sterkere sanksjoner og bedre beskyttelse for dyrene er også i ferd med å innføres.

2787 på ni måneder

Fra januar til september fikk mottaket i Arucas inn 2787 kjæledyr, 2288 hunder og 499 katter, litt færre enn i 2016 men fortsatt flest i Spania.

De fleste kom fra Las Palmas (40 prosent) og Telde (16 prosent) kommune, de to største kommunene på Gran Canaria.

Månedsgjennomsnittet på antallet som kommer inn er mellom 250 og 300, og flest om sommeren.

1291 dyr har blitt adoptert, hvorav 1060 hunder og 231 katter.

Færre avlives

En positiv utvikling at andelen dyr som avlives har falt fra 70 prosent tilbake til 12,7 prosent i år.

Få av dyrene som kommer inn blir hentet av eierne. bare 100 hunder og 15 katter i år. Disse var ikke etterlatt, men savnet av eierne.

Det offentlige selskapet Gesplan overtok driften av mottaket ved årsskiftet, og det er ventet at kontrakten fornyes for 2018.

Det i årets ni første måneder kostet 358.650 euro å drivemottaket i Arucas, 203.246 til avlønning av staben, 10.072 til Gesplans stab, 19.108 til fôr, 5637 euro til vann og strøm, og 71.063 euro i medisinsk materiale

Tags