Gran Canarias veterinærer går til kamp for å redde kjæledyrene

Veterinærene på Gran Canaria ønsker at dyrevernloven på Kanariøyene skal bli strengere slik at det blir vanskeligere å etterlate, mishandle eller vanstelle dyr.

Hund på dyremottaket Albergue de Banaderos på Gran Canaria. Arkivfoto

Hvert år må tusenvis av hunder og katter avlives på Gran Canaria fordi det er mange flere som etterlates av eierne enn det er mulig å adoptere bort.

Nå har veterinærene i alle de 21 kommunene på Gran Canaria gått sammen for få bukt med det økende problemet, og krever høyere straff for de som kasserer dyrene og overlater dem til seg selv eller mishandler kjæledyr.

Målet er at ingen kjæledyr skal måtte avlives, skriver avisen Canarias En Hora.

10.000 dyr hvert år

Hele 10.000 kjæledyr ble etterlatt på Gran Canaria i 2016, ifølge tall fra øyrådet.

Det er så mange at dyremottak på Kanariøyene, som det fins flere offentlige og private av, på ingen måte kan garantere at ingen av dyrene de får inn vil bli avlivet.

Det største dyremottaket tilhører øyrådet, heter Albergue de Bañaderos, og ligger i Arucas kommune nord på Gran Canaria. Her kom det inn 5.000 dyr i fjor.

Hittil i år har Bañaderos-mottaket fått inn 1.465 hunder og katter. 254 av disse har dødd, og 164 har blitt avlivet fordi det ikke har vært mulig å adoptere dem bort.

Fordi det stadig kommer inn nye dyr, er det av plasshensyn en tidsfrist for hvor lenge adopsjonsforsøkene kan pågå for hvert dyr.

Hevder at loven er foreldet

Veterinærene hevder at Kanariøyene lov om dyrevern, som er fra 1991, er utdatert og at det er på tide med en ny og strengere lov med sterkere virkemidler mot de som bryter loven.

Aktivt vanstell er en kriminell handling i dag, påpeker Enrique Rodríguez, president for veterinærforeningen i Las Palmas. Problemet er at den juridiske prosessen for slike kriminelle handlinger er defekt og utdatert, hevder han.

Hvis noen anmelder vanstell eller mishandling av dyr, er det store muligheter for at de ikke vil bli hørt fordi kommunene ikke har struktur for å håndtere slikt og politiet mangler spesifikt personell som er tildelt oppgaven, understreker Rodríguez.

Veterinærkollegiet har tatt et initiativ for å lære veterinærer å evaluere dyremishandling slik at profesjonelle kan følge opp hver sak og rapporter om mishandlingen kan brukes i det juridiske systemet.

Ny lov under utarbeiding

Den regionale regjeringen på Kanariøyene er angivelig i ferd med å skissere en ny dyrevernlov som skal være klar for offentlig høring om en ukes tid, men Rodriguez gir refs for at veterinærene ikke vet noe om lovteksten ennå.

Veterinærkollegiet ønsker seg en felles lov som skal gjelde for alle kommunene på Gran Canaria slik at det ikke skal finnes kommuner hvor det er lettere å etterlate hunder enn andre.

Lett å kassere dyr på Gran Canaria

Rodriguez hevder at Gran Canaria i dag er ett av de stedene i verden hvor det er lettest å kassere dyr fordi de fleste vil bli plukket opp og fraktet til dyremottak i løpet av 24 timer uten at det koster eierne noen ting. Det er heller ingen straff for å etterlate dyr, hevder han.

Selv om sanksjoner er viktige, er det viktigste tiltaket opplæring om ansvarlig dyrehold i skolene, og dette er myndighetenes ansvar, mener Rodriguez. 

Tags