Ansiktsmasker blir påbudt på steder hvor sikkerhetsavstanden ikke kan holdes

CORONA-KRISEN: Spania innfører påbud om å bruke ansiktsmasker der det ikke er plass nok til å overholde sikkerhetsavstanden på to meter.

Politikere i Las Palmas med ansiktsmasker. Foto: Las Palmas kommune

Påbudet gjelder på offentlig sted både utendørs og innendørs der det ikke er mulig å holde god nok avstand til andre mennesker, samt i butikker og forretninger, kunngjorde Spanias helseminister, Salvador Illa, mandag kveld.

4. mai ble det innført maskepåbud på offentlig transport. Mange forretninger krever også at kunden har på seg maske.

Avgjørelsen om maskepåbud ble tatt under et møte i det nasjonale helsedepartementet mandag kveld, ifølge en pressemelding fra samme departement.

I en tidlig fase av corona-krisen, anbefalte ikke helsemyndighetene bruk av masker hvis man ikke hadde symptomer på covid-19, men har etter en del diskusjoner og vingling frem og tilbake endt opp med forbudet som nå er kunngjort.

En offisiell bulleteng om maskepåbudet skal sendes ut denne uken. Påbudet trer i kraft straks etter at bulletengen er publisert.

Maskene som anbefales for folk er såkalte hygieniske masker eller operasjonsmasker. Disse hindre primært at personen som bærer masken smitter andre mennesker.

Nyere kunnskap tyder på at mennesker som ikke har symptomer også kan smitte andre med corona-viruset, og det er dette som er bakgrunnen for at påbudet nå innføres.

En del smitteeksperter advarer om at bruk av masker kan være et problem for enkelte mennesker som har respiratoriske sykdommer.