Det har blitt mindre luftforurensing med sandstøv fra Sahara siden 1980-årene

Det har blitt litt mindre sand i luften fra Sahara, et værfenomen som kalles calima, på Kanariøyene, kom det frem under en stor konferanse om støvforurensing og sandstormer denne uken.

Calima over Canariøyene i 2016. Foto: Nasa

Eksperter fra hele verden var samlet på konferansen IX International Congress on dust and sand storms i La Laguna på Tenerife.

I Izaña på Tenerife ligger en målestasjon for støvforurensing som har vært i drift i 32 år, nest lengst i verden etter Barbados. Målinger herfra viser at det har blitt litt mindre forurensing med sandstøv siden 1980-tallet.

Reduksjonen er bare på fem prosent, så folk flest merker ikke mye til forskjellen. På Kanariøyene har det imidlertid vært mange og lange omganger med calima de siste to årene.

Ekspertene på konferansen er enige om at passatvindene har blitt svakere, og at det kan være årsaken til færre sandstormer i Sahara og dermed mindre luftforurensing på Kanariøyene.

Når det er mye vind sentralt i Algerie, kan det føre til større spredning av støv over Kanariøyene og det spanske fastlandet, ifølge ekspertene

Svekkingen av passatvindene blir knyttet til den globale oppvarmingen.

Sandfenomenet på Kanariøyene

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara.

Begrepet calima brukes når det er en redusert sikt til under fem kilometer sammenfallende med en relativ fuktighet på mindre enn 70 prosent samtidig, skriver det statlige værinstituttet Aemet i sin terminologimanual.

Klikk her for å se calimabilder

Calima fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy. Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt.

Partiklene kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer. Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og som har influensa som er utsatte. 

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

 Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Calimaer fører også med seg næringsstoffer som kan gi økt algevekst i havet.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig. 

Tags