Store deler av Øst-Europa er farget oransje av calima-sand fra Sahara

På Kanariøyene er calima et kjent, scirocco-beslektet værfenomen som i dag er i ferd med å bygge seg opp. De siste dagene har også andre land i Europa fått kjenning med fenomenet.

Disse to satelittbildene er fra 22. mars til venstre og 25. mars til høyre, og fargeforandringen på land er rett og slett sand fra Sahara. Foto: NOAA / Suomi NPP

Calima er svevestøv i form av sandpartikler fra Sahara-ørkenene som sprer seg i luften.

Denne uken og forrige uke har sterke vinder blåst Sahara-sand inn over Hellas, Kypros, Bulgaria, Ukraina, Romania, Russland og andre land og dekket bakken med et oransje støvlag.

Se bilder og videoer av oransje Sahara-sandn i Russland på Livekuban.ru

Sahara-sanden la seg som et teppe over snøen i Øst-Europa denne helgen, skriver NOAA, USAs nasjonale hav- og atmosfæreadministrasjon på sine nettsider. Dette synes tydelig som en fargeforandring i det høyre bildet til denne artikkelen.

På Kreta var det en tykk, oransje støvdis i luften på torsdag, og øya var dekket med Sahara-sand, skriver avisen Diario de Avisos.

I vintersportsstedet Sochi, hvor vinter-OL ble arrangert i 2014, er snøen farget oransje. Det samme har skjedd i Ukraina og Russland.

Dette fenomenet skjer bare hvert femte år, ifølge European Space Agency (ESA). Det hender også en sjelden gang at calimaer når Skandinavia, eller blåses helt ned til Karibia og USA.

Tags