Flest skogbranner på Gran Canaria

Gran Canaria har de siste årene hatt langt flere skogbranner enn de andre Kanariøyene. Dette skyldes angivelig at det bor flere mennesker på landet.

I september rammet en katastrofal skogbrann 2700 hektar av Gran Canaria. En svensk kvinne omkom og det oppsto store, materielle skader. Foto: Svein Olav Haukedal

I 2017 har 63,7 prosent av Kanariøyenes skogbranner rammet Gran Canaria. Året før var det 61,4 prosent, i 2015 var det 59,5 prosent og i 2014 var det 46,7 prosent, ifølge øyrådet på Gran Canaria.

Se film: Svein Olav Haukedal filmet den voldsomme skogbrannen på Gran Canaria i september 2017.

Øyrådets skogbranntekniker, Federico Grillo, peker på fordelingen av innbyggerne på Gran Canaria med flere fjellandsbyer enn på de andre Kanariøyene.

Uforsiktighet

Han avviser at det er et kronisk problem med brannstiftere som er årsaken, og hevder at skogbrannene mest skyldes uforsiktighet og ulykkeshendelser.

Øyrådet ber innbyggere om å rydde bort tørre vekster og rask på tomter og marker som ligger nær bebyggelse for å forebygge branner.

Grillo hevder at det er avgjørende at innbyggerne gjør hjemmene sine til egnede tilfluktssteder hvis det oppstår skogbranner i nærheten.

Dette har vist seg å være effektivt, særlig i tilfeller når det ikke er tid til å vente på redningsmannskap.

Nye forebyggende tiltak

Ifølge Gran Canarias president, Antonio Morales, er et av de neste preventive tiltakene fra øyrådet å forlenge den særskilte beredskapstiden for skogbranner, som i dag går fra juli til september, til seks måneder. I år er perioden utvidet til oktober.

I beredskapsperioden har øyrådet kontrakt med profesjonelle brannbekjempere i det såkalte Bravo-teamet. Overvåkingen økes, og mannskap og utstyr, blant annet helikoptre, blir satt i beredskap.

Andre tiltak er å utarbeide en forebyggingsplan mot katastrofer for å beskytte innbyggerne, og å få på plass en protokoll for håndtering av dyr under en brann.

Dessuten investering i forebyggende politikk og en gjenbosetningskampanje som begynner i november.

Øyrådet skal i tillegg fortsette å investere i nyplanting av trær.

Tags