Regnvær hindret skogbrannen fra å bli fem ganger større

Skogbrannen på Gran Canaria forrige uke, som tok livet av en kvinne og spredde seg til et over 2700 hektar stort område, kunne blitt fem ganger større hvis det ikke hadde kommet regn.

Bildet er hentet fra en film nordmannen Svein Olav Haukedal filmet fra Roque Nublo av brannens utviklingen fra få minutter etter at den startet.

Brannen spredde seg med eksplosiv fart, voldsommere enn noe som er sett på Gran Canaria tidligere, som en branntsunami, uttalte Federico Grillo, brannanalytikeren til regionsregjeringen på Kanariøyene, til kanarisk presse i går.

Han anslår at den svært raskt kunne spredd seg over 12 000-14 000 hektar.

Kunne blitt mye verre

Det var regnet som kom natt til torsdag og innsatsen til brannbekjemperne på torsdag morgen som stoppet brannkatastrofen fra å bli mye verre, ifølge Grillo.

Han var på befaring i de fire mest brannherjede områdene sammen med Antonio Morales, Gran Canarias president, i går.

Brannen spredde seg lynhurtig fra arnestedet, som var ved veien som går mellom Cruz de Tejeda og landsbyen Tejeda.

Utviklingen blir sammenlignet med en brann på La Gomera i 1984 som tok livet av 20 mennesker da brannen spredde seg med stor fart fra en ravine i Roque de Agando.

Tre kilometer bred brannfront

På grunn av den lynraske spredningen var den første branninnsatsen å evakuere mennesker som kunne være i fare, blant annet mange skuelystne som sto langs veien og så på brannen.

I løpet av få minutter var brannfronten forbi Cruz de Tejeda og dannet en cirka tre kilometer bred front.

Et av målene for brannbekjemperne var å stoppe brannen fra å spre seg fra Monte Constantino-området til tettstedene Aríñez, Risco Prieto og områder av Valleseco og Teror kommune.

Disse stedene bor det mange mennesker. 800 mennesker ble evakuert.

Ryddet område hindret spredning

Et ryddet område og en vei i Monte Constantino fungerte som en branngate og satte brannbekjemperne i stand til å beskytte boligene i Las Lagunetas og Cueva Grande.

I tillegg forsøkte de å stoppe en brannfront som beveget seg uten kontroll mot Llanos de La Pez, den øvre delen av La Mina-ravinen, Los Pechos og Cazadores.

Hvis brannfronten hadde beveget seg videre til Taidia og Caldera de Tirajana, ville det oppstått en svært alvorlig situasjon som ville være lik det som skjedde under den store skogbrannen i 2007, som berørte over 18.000 hektar av Gran Canaria.

Ved Las Mesas-krysset ble mange furutrær reddet fordi det var ryddet en klaring i området om vinteren. 

I dette området jobbet brannmannskapet med å redde Corral de los Juncos, El Garañón og Llanos de la Pez, og fikk stoppet brannen ved hovedveien.

Omgitt av 40 meter høye flammer

I en militærbase i in Los Pechos måtte 30 personer, inkludert Grillo, søke ly til brannen dempet seg.

De ble omgitt av flammer som var opptil 40 meter høye og holdt seg i ro i sju timer, fra klokken 20 onsdag kveld til 3 torsdag morgen.

Regn og tåke gjorde susen

Et vendepunkt kom med regn og tåke i de lavere regionene som var evakuert.

Dette gjorde at innsatsen kunne legges på å hindre brannen fra å spre seg ut over begrensingslinjen som var etablert, hvilket vill truet skogsområder i Santa Lucia, San Bartolomé de Tirajana og Mogán kommune.

Brannen var så kraftig at den fortsatte selv om det regnet, ifølge Grillo. Den kom først under kontroll 23. september, 72 timer etter at den oppsto.

Storbranner på Kanariøyene siden 2000

(Foto: Svein Olav Haukedal)

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • Gran Canaria (2017): 2700 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar
  • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Kilde: Statistikkinstituttet Istac).

Tags