Boligleien har steget over fire ganger mer enn lønnsnivået på Kanariøyene

Prisstigningen for leie av faste boliger har vært større på Kanariøyene enn de fleste andre regioner i Spania. Siden 2007 har prisstigningen vært over fire ganger større i prosent enn lønnsøkningen.

Leilighet til leie i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

I oktober 2007, like før den økonomiske krisen startet, var leieprisen per kvadratmeter 5,94 euro i gjennomsnitt på Kanariøyene.

Nå er den oppe i 7,25 euro, 22 prosent høyere, skriver Europa Press. I de dyreste kommunene sør på Gran Canaria er det oppe i over 9 euro.

Lønnsnivået har bare steget 4,6 prosent i den samme perioden.

En avtale som skal føre til diverse tiltak for å begrense prisstigningen for boligleie i Spania ble i oktober undertegnet av det sosialdemokratiske regjeringspartiet PSOE og det venstreorienterte partiet Podemos.

Ministerrådet godkjente i går, fredag, en lov om hastetiltak for boliger og boligleiepriser. Loven inneholder imidlertid angivelig ikke noen prisregulerende tiltak.

PSOE og Podemos ønsker at kommunene og andre lokale myndigheter skal innføre begrensinger for leiepriser der det er nødvendig.

Mange gir fremveksten av ferieboligutleie mye av skylden for prisstigningen. I pressområder på Lanzarote og i strandnære bydeler i Las Palmas skal det ha blitt svært vanskelig for fastboende å finne leieobjekter til akseptable priser.

Tags