Dette er kvadratmeterprisen for boliger i ulike områder av Gran Canaria

Aldri før har Gran Canaria vært så populær for utenlandske boligkjøpere som de siste to årene. Her er en oversikt over prisnivået i ulike kommuner på øya, både salgspris og leiepris.

Boligprisene ligger på et høyt nivå i Puerto de Mogán. Foto: Canariajournalen

Boligportalen Fotocasa har en oversikt over kvadratmeterpriser for brukte boliger i Spania, delt inn i regioner og kommuner. Canariajournalen har studert prisene som gjelder på Gran Canaria.

Prisnivået har steget betydelig siden oppgangen begynte i 2014. På Kanariøyene er den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen nå 1610,10 euro på Fotocasas prisoversikt.

Her er en oversikt for de fleste kommunene på Gran Canaria, fra dyrest til billigst:

1. Mogán kommune. Det dyreste området er Mogán kommune i sørvest. Gjennomsnittlig kvadratmeterprisen på Fotocasas prisbarometer: 2411,50 euro. Leiepris: Ikke oppgitt.

Dette er Gran Canarias nest største turistkommune hvor cirka halvparten av innbyggerne er utlendinger og et stort antall utlendinger som ikke er fastboende overvintrer. Mange av disse eier ferieboliger.

Boliger med høy standard og havutsikt nær badestrender ligger ofte på over 6000 euro per kvadratmeter. Puerto de Mogán er det dyreste området i kommunen.

2. San Bartolome de Tirajana kommune i sør. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 2386,80 euro. Leiepris: 9,07 euro per mnd.

Dette er Gran Canarias største turistområde. Her ligger Playa del Inglés, Maspalomas, San Agustin, Sonnenland, Bahia Feliz og San Fernando.

Dessuten kystbyen Pasito Blanco, hvor boligprisene ofte ligger rundt 6000 euro per kvadratmeter.

3. Las Palmas kommune i nord. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1894,90 euro. Leiepris: 8,77 euro per mnd.

Gran Canarias hovedstad, en herlig og mangesidig storby som yrer av multinasjonalt liv. Det fins områder i utkanten av byen med høyblokker hvor kvadratmeterprisen er nede i godt under 1000 euro, og høyattraktive områder hvor det ligger godt over 6000 euro.

4. Agüimes kommune i sørøst. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1393,40 euro. Leiepris: 8,50 euro per mnd.

Dette er en veldrevet og ganske velstående kommune med flere fine boligområder og en svært vakker, gammel bykjerne i Agüimes by. Kultur, natur og miljø står høyt i kurs.

Flotte strender i kystbyen Arinaga, og en vakker, nesten ukjent perle i landsbyen Temisas i innlandet.

Kort reisetid til både sørsiden og hovedstaden. Agüimes har en svært lav andel utenlandske fastboende. Generelt lavest prisnivå i store boligstrøk i Cruz de Arinaga.

5. Santa Brigida kommune i nord. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1382,30 euro. Leiepris: 5,93 euro per mnd.

Liten fjellkommune uten kystområder som er nabokommune til Las Palmas. Mange pendlere til hovedstaden bor her.

Kjent vindistrikt og mange vel bevarte gamle hus i tradisjonell stil.

6. Telde kommune i øst. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1304,20 euro. Leiepris: 5,60 euro per mnd. Leiepris: 5,60 euro.

Gran Canarias nest størst kommune og nest største by målt i folketall. Nabokommune til Las Palmas.

Flere store kjøpesenter og varehus ligger i kommunen, som også har et par fine strender og en godt bevart, gammel bykjerne i Telde by.

7. Arucas kommune i nord. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1303,00 euro. Leiepris: 6,67 euro per mnd.

Nabokommune til Las Palmas. Byen er mest kjent for sin store, katedrallignende kirke og for produksjonen av Arehucas rom.

8. Santa Maria de Guía i nord. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1171,90 euro. Leiepris: Ikke oppgitt.

Her ligger Cenobio de Valerón, en svært interessant samling huler som ble brukt til matlager og festning av urbefolkningen. Bykjernen er godt bevart med typiske kanariske trebalkonger på fasadene.

9. Santa Lucia kommune i sørøst. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1171,40 euro. Leiepris: 9,69 euro per mnd.

Kommunen er best kjent for sine flotte palmelunder, vakre kirke og velbevarte, gamle bydel, samt Lucia-feiringen.

Lenger ned mot kysten ligger Vecindario, et stort handels- og boligdistrikt med Gran Canarias lengste handlegate. Playa de Pozo Izquierdo, som ligger i kommunen, er kjempepopulær blant vindsurfere.

10. Gáldar kommune i nord. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1119,90 euro. Leiepris: 4,20 euro per mnd.

Urbefolkningens hovedstad på Gran Canaria. Her finner du blant annet et museum for Cueva Pintada, den malte hulen, øyas viktigste fortidsminne.

11. Moya kommune i nord. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1099,70 euro. Leiepris: Ikke oppgitt

Jordbrukskommune som også er kjent for sine gode kaker og søtsaker og håndverk av høy kvalitet. Mange og dype raviner.

12. Ingenio kommune i sørøst. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 1049,20 euro. Leiepris: 7,05 euro per mnd.

En viktig broderikommune med en fortid innen sukkerproduksjon. Playa del Burrero er populær blant vindsurfere. Flott, hvit kirke med to tårn i byens sentrum.

13. Teror kommune i nord. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris: 998,00 euro. Leiepris: Ikke oppgitt.

Fjellkommune uten kystområder. Mest kjent for sin vakre, godt bevarte bykjerne og flotte kirke, samt den store, årlige feiringen av Gran Canarias skytshelgen, furujomfruen (Fiesta del Pino).

Kommunene Tejeda, Artenara, Valleseco, Vega de San Mateo og Firgas i fjellområdene er ikke med i Fotocasas prisoversikt, heller ikke de vestlige kommunene Agaete og La Aldea, og Valsequillo i øst.

I alle disse sju kommunene er i boligprisene i den nedre delen av skalaen.

Tags