Branngater hindret skogbrannen fra å ramme sørsiden av Gran Canaria

Preventive, kontrollerte branner som er utført for å skape branngater, hindret storbrannene i august fra å spre seg sørover på øya.

Valleseco-brannen kunne ha spredd seg til t over dobbelt så stort areal hvis det ikke hadde eksistert branngater. Illustrasjonen viser hvor stort areal som ble skadet. Ill: Copernicus EMS

Dette er en av konklusjonene øyrådets brannteknikere har kommet til etter en evaluering i etterkant av at Valleseco-brannen, som rammet et drøyt 100 kvadratkilometer stort areal i august, ble erklært å være under kontroll.

250 kvadratkilometer

Uten disse branngatene ville et over dobbelt så stort areal, det vil si 240-250 kvadratkilometer, ha blitt brannherjet, skriver øyrådet på Gran Canaria i en pressemelding.

I så fall ville det blitt Kanariøyenes største skogbrann i dette århundret. Den største inntraff i 2007 på Gran Canaria, da nærmere 190 kvadratkilometer ble brannherjet.

30 000 evakuerte

30 000 mennesker ville blitt evakuert hvis brannen hadde spredd seg sørover, ifølge brannteknikerne.

Under Valleseco-brannen ble 10 000 mennesker evakuert.

Hindret flammehopping

Disse branngatene hindret flammene fra å hoppe over i Tejeda-krateret, hvilket ville ført til en rask spredning sørover i Mogan og San Bartolome de Tirajana kommune..

Slike kontrollerte branner for å lage branngater har blitt gjort i 18 år på Gran Canaria, ifølge teknisk direktør for nødetaten på øya, Frederico  Grillo.

Gran Canaria var den første av Kanariøyene og et av de første områdene i Spania hvor dette brannpreventive tiltaket ble satt i gang.

"Termisk beskjæring"

Tiltaket går ut på at busker, kratt, skog og gressmarker fjernes med det som kalles  en "termisk beskjæring" av brannteknikerne.

– Det vi gjør er å redusere drivstoff for branner ut i fra valg av arter vi kan eliminere og arter vi ønsker å bevare, og med hensyn til fugleliv og husdyr, sier Grillo.

100-150 meters bredde

Hver stripe med branngater er 100-150 meter brede.

De fleste er plassert i umiddelbar nærhet av følsomme fasiliteter  eller på steder som anses som kritiske for branners fremdrift.

Har fungert bra

Branngatene har fungert svært bra under de siste skogbrannene i år og for to år siden, og også under tidligere storbranner, ifølge Grilllo. De skal ha bremset eller stoppet flammenes spredning.

– Brannen i august hadde stor intensitet og høye flammer. Da de nådde branngatene, ble de mindre intense og flammene ble lavere, forteller Grillo . 

Han anslår at 80-90 prosent av branngatene fungerte bra under den siste brannen.

Det fins i dag rundt 10 kvadratkilometer med slike branngater på Gran Canaria.

Sjekkes med fem-sju års mellomrom

Branngatenes tilstand blir evaluert etter fem til sju år, og det blir eventuelt gjort en ny, kontrollert avbrenning.

Kostnadene med forebyggende brenning er bare en sjettedel av hva det koster med kutting og klipping for å rydde branngater, blir det påpekt.

Det er imidlertid en utfordring å få tillatelse til å rydde branngater på privatmark, blir det påpekt.

Den kanariske regjeringen forbereder en lovregulering som skal gjøre det lettere å få rydde private landområder som står ubrukt.

Brann i en viss treart kan hoppe over branngater

Brannteknikerne har i evalueringsarbeidet etter brannen kommet til at brann i en spesifikk furuart, "pinus radiata", ikke stoppes eller bremses nevneverdig av branngatene.

I de kommende månedene skal svakheter som er oppdaget med branngatene utbedres.

Tags