Beintøffe restriksjoner kvalte smittespredningen på Lanzarote

CORONA-KRISEN: På drøyt sju uker har Lanzarote gått to trinn ned på risikoskalaen for covid-19. Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura får derimot skjerpelser.

Lanzarote har vært under et svært strengt smitteregime, og nå går det mye bedre. Foto: MonicaVolpin

23. januar gikk Lanzarote og den lille naboøya La Graciosa til risikonivå 4 for covid-19, det aller strengeste nivået.

Dette nivået hadde frem til da aldri vært praktisert før.

På det tidspunktet var det cirka 700 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. 25. januar var det oppe i 799.

Etter drøyt sju uker med svært strenge restriksjoner, den siste uken på nivå 3, er smittetrykket redusert til under en tidel av dette.

Lanzarote går 12. mars ned til gult risikonivå (nivå 2).

Dermed er det ikke lenger reiserestriksjoner, og portforbudet gjelder fra 23-6 i stedet for 22-6.

Det blir også lettelser i restriksjoner for spisesteder, hvor mange mennesker som kan samles, og andre ting.

Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura fortsetter på gult nivå fra 15. mars, men det innføres strengere restriksjoner enn det normale for gult nivå.

Dette fordi det har vært en uheldig smitteutvikling de siste dagene:

Portforbud 22-6 i stedet for 23-6, maksimalt fire personer kan samles, og redusert kapasitet på hoteller og serveringssteder til 50 prosent. Maksimalt fire personer per bord på restauranter.

El Hierro, La Palma og La Gomera er merket grønt som nivå 1, hvilket innebærer at det kun er det generelle smittevernregulativet som gjelder.

Risikonivået evalueres en gang i uken basert på blant annet antallet smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste sju og 14 dagene, belastingen på sykehusene og andre kriterier. Siste vurdering ble gjort 11. mars.