Anfi Tauro-dom til fordel for norsk firma

Domstolene i Las Palmas har avsagt en dom i en gjelds- og tomtesak på Gran Canaria som er til fordel for den norske Lyng-familien og hotellgruppen Lopesan, og til ulempe for det kanariske firmaet Hermanos Santana Cazorla.

I Tauro ligger det i dag hotell, golfbaner og flere luksusbungalower, men fortsatt gjenstår det mye utbygging. Nå kan Lopesan få kontroll på store tomteområder, og etterkommerne etter Bjørn Lyng kan komme i bedre posisjon overfor Santana Cazorla-gruppen. Foto: Canariajournalen/Steinar Skartland.

Hvis dommen blir rettskraftig, innebærer den at maktaksen Lyng-Lopesan får aksjeflertall i ferieanlegget Anfi Tauro sørvest på Gran Canaria, mens Santana Cazorla kommer i minoritetsposisjon.

Dommen som nå er avsagt og publisert i kanariske aviser, blir trolig anket av Santana Cazorla.

Tomter for gjeld

Saken gjelder at Lopesan har kjøpt opp gjeld på til sammen 14 millioner euro, og vil drive inn pengene gjennom å overta fire sentrale tomter midt i et attraktivt utbyggingsområde i Tauro fra Anfi Gruppen. Det er Santana Cazorla imot.

På flere av tomtene er det allerede godkjente utbyggingsplaner.

Lyng-familien har flere rettslige feider gående med Santana Cazorla, og prøver mest sannsynlig å skaffe seg et overtak.

Lopesan er på sin side etter alt å dømme ute etter å skaffe seg kontroll over den videre utbyggingen av hotell, marina og tilhørende anlegg i Tauro.

Ligger i krig

I juli saksøkte Lyng-familiens selskap Anfi Internacional BV, som eier cirka halvparten av aksjene i Anfi Gruppen, medeieren Santana Cazorla for påstått svindel av over åtte millioner euro fra Anfi Gruppen. Saken skal opp i retten.

Santana Cazorla eier den andre halvparten, men har større styremakt over Anfi Gruppen etter en avtale inngått med Anfi-entrepenøren Bjørn Lyng før hans død. 

Styrtrike familier

Familien Santana Cazorla, med Santiago Santana Cazorla i spissen, er for øvrig en av de rikeste familiene på Kanariøyene. Familien råder over verdier for over 200 millioner euro.

Familien bak Lopesan-gruppen er ikke snauere, tvert imot. Eustasio Lopez, president i gruppen og født i Agüimes på Gran Canaria, råder sammen med sine brødre over verdier for 650 millioner euro.

Lopesan-gruppen eier hoteller, golfbaner kjøpesenter og firmaer som driver med eiendomsutvikling, konstruksjon og rekreasjon i 19 land.