Alvorlig korrupsjonssak under oppseiling på Fuerteventura

Nesten 11.000 kvadratmeter offentlig mark er angivelig okkupert av private selskap på Corralejo-stranden på Fuerteventura, er det avslørt i en revisjon. Nå er en ny korrupsjonssak under oppseiling.

Hotell Oasis Royal Corralejo på Fuerteventura ligger angivelig på offentlig mark, Atlantis Resort ligger der det skulle være offentlig vei, og andre turistanlegg skal også ha okkupert offentlig mark. Foto: Google Earth

La Oliva kommunes revisjon av Playa de Corralejo avdekker at ti prosent av offentlig mark er okkupert av private selskaper.

11.000 kvadratmeter er urettmessig tatt i bruk, skriver avisen Canarias Ahora.

Til domstolene

Nå leverer kommunen saken over til antikorrupsjonsdomstolene, bekrefter ordfører Isaí Blanco (Coalicion Canarias) overfor avisen.

8000 kvadratmeter med offentlige hageanlegg er angivelig okkupert av turistanlegg, og et hotell fins der det skulle vært offentlig vei.

Etablerte et selskap med offentlig og privat kapital

Kommunen etablerte i 1995 et delvis offentlig og delvis privat selskap, Urbanizadora Corralejo Playa, for å urbanisere deler av området. Selskapet Cahispa skulle angivelig utføre urbaniseringsjobben.

Cahispa skal ha satt av kvoter eiere som finansierte arbeidene, selv om de ikke hadde autoritet til dette.

I fjor, da revisjonen ble gjennomført, ble det angivelig avslørt en rekke urbane og økonomiske uregelmessigheter.

Blant annet salg av ti prosent av Corralejo Playa, som tilhører La Oliva kommune, i en ugyldig prosess der den fastlagte prosedyren ikke er fulgt og uten å rettferdiggjøre den generelle interessen for operasjonen, som skal ha påført kommunen et tap på 6,7 millioner euro.

Svært alvorlig

Denne invasjonen av det offentlige rom, både privatisering og bygging til privat bruk, er brudd som er klassifisert som svært alvorlig i Kanariøyenes tomtelov, ifølge revisjonen.

En av konklusjonene er at etableringen av selskapet Urbanizadora Corralejo Playa for å unngå kommunal kontroll.