Advarer om uønskede kameleoner i naturen

Det kanariske departementet for økologisk overgang og kamp mot klimaendringer, advarer om en voksende bestand av uønskede kameleoner i naturen i Arucas på Gran Canaria.

Jemenkameleon. Foto: Gobierno de Canarias/Jorge Savedra

Det er Jemenkameleoner (hjelmkameleon) som har rømt fra fangenskap, og formert seg i naturen i den grad at den biologiske balansen kan bli truet.

Arten (Chamaeleo calyptratus) hører ikke naturlig hjemme på Kanariøyene. Den har høy reproduksjonsevne og evne til å tilpasse seg ulike habitater, og bestanden kan derfor øke raskt.

Det første eksemplaret i frihet ble oppdaget i 2017, og fram til 2020 er det meldt fra om 12 eksemplarer som er sett av innbyggere.

Kanariøyenes nettverk for detektering av invaderende arter, Redexos, har gjennomført leting og utrydding av kameleonene siden september 2019.

Det er viktig å få kontroll tidlig, i første fase av invasjonen, for å stoppe spredningen, understrekes det.

Gran Canaria har fra før store problemer med å bli kvitt californiske kongesnoker, som det nå fins anslagsvis 30 000 eksemplarer av. Hvert år fanges det cirka 1000 snoker, men de fortsetter å spre seg.

Regjeringen ber innbyggere om å samarbeide ved å melde fra til Redexos på telefon eller e-post hvis de oppdager kameleoner.

Det er forbudt for folk å ha eller transportere, selge og kjøpe kameleoner på Kanariøyene.

Arten stemmer fra Saudi- Arabias sørvestlige område og Jemen.