Kraftmonopolet på Kanariøyene kan bli brutt

Regjeringene i Spania er i krig med energiselskapet Endesa, som er den eneste kraftleverandøren på Kanariøyene. Et lovforslag kan tvinge Endesa til å selge deler av virksomheten hvis det blir vedtatt.

Endesa har bortimot full kontroll på kraftmarkedet på Kanariøyene. Det kan det bli slutt på. Foto: Hugo Ryvik

Striden dreier seg om de økonomiske vilkårene for Endesa.

I går sendt det spanske kabinettet et lovforslag til parlamentet som innebærer at Endesa blir tvunget til å selge ut deler av selskapets interesser på Kanariøyene, skriver Laprovincia.es.

Samtidig blir det åpnet for å slippe til andre energiselskap på det kanariske markedet.

Nye eiere for gass, vind og vannkraft

Hvis lovforslaget går igjennom, må Endesa selge det planlagte vind-vannkraftverk Chira-Soria på Gran Canaria, selskapet Gascan, som skal bygge gasskraftverk på Gran Canaria og Tenerife, og Gorona del Viento El Hierro, som bygger et kombinert vind-vannkraftverk på El Hierro.

Byggingen av Chira-Soria-anlegget skulle ha startet for to år siden, men uenigheten mellom Endesa og staten har ført til stadige utsettelser.

Statseide selskap tar over

Disse selskapene vil i første omgang bli overlatt til det spanske kraftnettselskapet Red Eléctrica de España (REE) og Enagas, et selskap som står for den tekniske forvaltningen av gassystemer i Spania.

Den spanske staten eier 20 prosent av REE og 5 prosent av Enagas gjennom holdingselskapet Sepi.

Endesa eier Chira-Soria fullt og helt, og har 30 prosent av aksjene i Gorona del Viento og 47 prosent av aksjene i Gascan.

92 prosent av aksjene i Endesa er på italienske hender gjennom selskapet Enel.

98 prosent markedsandel

Hvis ikke partene blir enige om en slagspris innen seks måneder, skal det bli en ekstern vurdering av verdien for å fastsette prisen.

Endesa har all kraftproduksjon på Kanariøyene, bortsett fra en andel på rundt to prosent med fornybar energi. I dag blir kraften produsert i dieselkraftverk.

Minister tror monopolet blir brutt

Spanias energi, industri og turistminister er trygg på at den foreslåtte loven vil gjøre slutt på monopolet som Endesa i praksis har på Kanariøyene.

Kraftmarkedet ble avregulert i 1998, og i teorien er det ikke noe monopol, men på Kanariøyene har Endesa likevel hele markedet for seg selv.

Lokker med incentiver

For å tiltrekke nye energiaktører til Kanariøyene er det foreslått incentiver i form av kompenseringsmekanismer for nye produksjonsanlegg som kan redusere produksjonskostnadene.

Støtte blir også lovet til prosjekter som løser tekniske problemer som påvirker strømnettet.

Strømkostnadene for privatkonsumenter på Kanariøyene ligger for tiden på drøyt 20 eurocent per kilowattime.

Tags