ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 13. DESEMBER 2014 - SIST ENDRET 14. MARS 2022
Denne ukens vandring skjer i sanddynene i Maspalomas og Playa del Ingles. Foto: Frifot Forlag

En vandring med sand mellom tærne i Maspalomas

Området mellom Faro Maspalomas og Playa del Inglés på Gran Canaria er stort nok til å få en fornemmelse av hvordan det ville være å gå seg vill i Sahara.

ANNONSE

Se bildeserie fra fotturen.

Et bad er heller ikke langt unna, da ferden går langs strendene og gjennom de vidstrakte sanddynene mellom Faro Maspalomas og Playa del Inglés.

Er bosted i Playa del Inglés er det bare å begi seg til fots til gangveien i sørenden av bebyggelsen, og påbegynne turen der.

Til starten

Hvis ankomst skjer med bil, ta av fra hovedveien langs kysten (GC-500) i krysset ved bensinstasjonen i vestenden av Maspalomas (Cruce Faro), og følg veien snaut to kilometer sørover til parkeringshuset ved busstasjonen ved Faro Maspalomas.

For å komme til turen vestfra med buss, ta rute 33, 39, 70 eller 90 til busstasjonen Faro Maspalomas. Fra Puerto de Mogán og Taurito er det nødvendig å benytte rute 01 til Puerto Rico, og bytte her.

På returen er det mulig å ta rute 32 direkte tilbake til Puerto de Mogán. For de med bosted øst for Playa del Inglés, ta rute 25, 30, 36 eller 90 til Faro Maspalomas, eller gå av i Playa del Inglés.

Start gjerne med lunsj hvis du er sent ute

Fra parkeringshuset og busstasjonen, gå sørover til det flott restaurerte fyrtårnet. Er det allerede på tide med lunsj, er restaurant Maximillian’s rett til høyre et godt alternativ, her serveres nydelig italiensk mat med utsikt mot havet.

Tilhørende bar/kafe er et godt alternativ for det som bare ønsker mindre retter eller noe å drikke.

I sikksakk mellom badegjestene

Starten på turen følger strandlinjen østover, ikke akkurat i fred og ro da de fleste turister ikke gidder å gå spesielt langt, og derfor klumper seg sammen i vestenden av stranden.

Har det vært mye regn nylig, kan det hende at det renner vann ut i havet her, og i de sjeldne tilfeller at voldsomme stormer har feiet over øya, kan denne ligne mer på en stor elv.

Men dette er så sjelden at det ikke er noe å bry seg om (selv om siste gang var i midten av november i år...).

Uten en tråd

Turen fortsetter langs strandkanten, og er det varmt, er det ingen dum ide å ta av seg skoene og vasse i sjøkanten.

Et kort stykke videre er en advarsel på sin plass. Sarte sjeler som ikke tåler for mye nakenhet får stirre ned i sanden, eller ta en lang omvei inn i sanddynene. Spesielt den neste kilometeren har de uten klær tatt over stranden.

Ingen grunn til å hisse seg opp, dette er en offisiell nudistsone.  

Tar tørsten allerede overhånd, passeres flere strandbarer der det er mulig å leske seg også med kaldt øl.  

Forvill deg inn mellom sanddynene

Etter en halvtimes vandring, anbefales det uansett å dreie noen hundre meter inn gjennom sanddynene fra havkanten, og fortsette mer eller mindre parallelt med havet.

Her mellom sanddynene er det faktisk mulig å føle seg ensom for første gang, og det kan nesten være mulig å gå seg bort.

En av Kanariøyenes flotteste strender

Uansett om ruten ikke akkurat går i rett linje, ender man opp nær sørenden av Playa del Inglés. Fra sørøstspissen av den langstrakte stranden ser bebyggelsen ut til å være langt unna.

Alt som er å se er en smal, hvit stripe av bygninger et par kilometer unna, mot et bakteppe av øde åser og fjell som hever seg helt opp mot det høyeste punktet på øya, nesten totusen meter over havet.

Tilbake til mylderet

Etter et par kilometer langs stranden, går ruten opp til restaurantene og barene ved den store parkeringsplassen i enden av Avenida Alfereces Provisionales. Trinn leder opp til gangveien i kanten av bebyggelsen.

Herfra er det imponerende utsikt over et hav av sand, ikke en bygning er å se mot sør. Gangveien følges til besøkssenteret ved utsiktsplattformen nær Hotell Rui Palace. Besøkssenteret er åpent mandag til fredag kl. 09.00 til 14.00.

Merket rute videre

Herfra går ferden vestover langs en rute merket med lave stolper. Pass på å følge enten den blå eller gulmerkede ruten, begge fører vestover tilbake mot Maspalomas.

Den rødmerkede leder ut til stranden igjen.

Annerledes landskap

Landskapet er nå annerledes, sanddynene er delvis kledd med busker og klynger av lave trær, og det er lett å ta feil av veien.

Pass på hvis det er behov for å stikke seg vekk bak en busk. Det er ikke uvanlig å treffe på nakne individer her også som tror det er helt greit å streife rundt uten en tråd på kroppen. Men noen nudistsone er det slett ikke her langt fra havkanten.

Ørkenens skip

Den virkelige Sahara-følelsen tar over hvis noen kameler dukker opp. Men dette er ikke dyr som lever det glade liv i frihet, tvert i mot en stakkars gjeng som normalt holdes innesperret i små innhegninger.

Og dette kun for å gi turister fornøyelsen av å kunne late som om de er på tur med ørkenens skip.

Tilbake til sivilisasjonen

I vestenden av sanddynene krysses en bred og dyp vannkanal på en bro. Kanalen er som oftest tørrlagt, og kan virke totalt overdimensjonert. Senest under det voldsomme regnværet i november i år ble det imidlertid bevist at uten denne ville deler av Maspalomas blitt utsatt for alvorlige oversvømmelser.

Herfra er det bare noen minutter tilbake til utgangspunktet. Total lengde cirka 10 kilometer, tid fra 2 timer og 30 minutter til 3 timer.

Detaljert rutebeskrivelse, inkludert nøyaktige tids- og avstandsangivelser underveis finnes i vår bok Fotturguide Gran Canaria Sør, sammen med andre flotte bilder. Her er også tatt med nøyaktig beskrivelse av adkomst med buss eller bil.

Ikke mye å tilby bilister

For de som ikke er så glade i å gå, er det ikke mye å by på når det gjelder en kjøretur. Da det er lett å finne veien til Faro Maspalomas, kan det anbefales å parkere i parkeringshuset som nevnt i innledningen, og ta en rusletur ned til stranden.

Frister det ikke å gå i sanden, er det mulig å følge den brede strandpromenaden uten biltrafikk vestover forbi de nyere hotellanleggene i Meloneras, tur/retur cirka 3,5 kilometer fra det gamle fyrtårnet.

Syklister også dårlig stilt

Vi har ingen lang eller tøff tur å tilby syklister denne uke, men for de som liker å ta det lett, er det langs gangveien vestover fra fyrtårnet til dels også en egen sykkelvei.

Det er heller ikke en dum ide å sykle nordover gjennom Maspalomas på gangveien langs vannkanalen. Tur/retur blir dette cirka 7 kilometer.

Det er mulig å leie sykler fra Free Motion, som holder til ikke så langt unna busstasjonen (de har også en forretning i Playa del Inglés).

Les også

Vi vandrer fra Arguineguín-dalen til Mogán-dalen

Fottur til Korset, Norskeplassen, Sukkertoppen og Puerto Rico

En dramatisk vandring opp Barranco Hondo

En rusletur i Arinaga og til toppen av Montaña de Arinaga

Fottur fra Mogán-dalen til Montaña de Tauro

Vi vandrer til Playa de Veneguera

Vi vandrer fra Tasarte til Mogán

Vandring på Gran Canaria

Kanariøyene er inne på vandringstoppen i Spania

Vi vandrer i Santa Lucía

ANNONSE

Fotturserie fra Gran Canaria sør

Frifot Forlag har gitt ut en vandreguide med 27 fotturer i den sørlige delen av Gran Canaria. Forfatterne av boken skriver hver uke denne vintersesongen artikler om fotturene for Canariajournalen.no.

Boka er skrevet av Pål H. Gjerden og Emma Arthur, begge erfarne turgåere. Arthur er også turleder for Stavanger Turistforening og kvalifisert Eco-turguide.

ANNONSE
ANNONSER