Langtur med bil til topps på Gran Canaria

Ukens tur er en virkelig topptur. Ikke bare besøkes Gran Canarias høyeste punkt, Pico de las Nieves på 1949 meter over havet, men turen går også innom blant annet Tejeda, som er en av Spanias vakreste landsbyer.

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

I tillegg besøkes bortgjemte avkroker i fjellheimen der turister sjelden finner veien.

Dette er en skikkelig langtur så en tidlig start anbefales, helst før kokken ni om morgenen. 

Raskeste vei til fjells

Siden de fleste nordmenn oppholder seg langs kysten fra Arguineguin og vestover starter vi som tidligere også denne turen fra krysset på motorveien GC-1 nord for Arguineguin (avkjørsel 56).

Følg motorveien GC-1 i retning Las Palmas til avkjøring 15 (Ojos de Garza), ved flyplassen etter 40km. Videre vestover på GC-140 i 4,5 kilometer til krysset nær Cuatro Puertas. Ta her til høyre i retning Telde langs GC-100. 

Dårlig med veiskilt i Telde

I utkanten av Telde tar veien en krapp sving mot venstre ned over et dalsøkk. Sving til venstre ved Bar La Barranquera i første kryss, 300 meter etter bunnen av dalsøkket etter totalt 49 kilometer.

300 meter senere, ta til venstre i andre kryss langs GC-130. Krysset er ikke skiltet, gatenavn er Calle Juan Ismael, men dette kan ikke sees i den retning man kommer fra. 

Øde vidder

Tettbebyggelsen er etter få kilometer forlatt for godt, og det bærer opp over åpne, vide åsrygger med flott utsikt mot havet i øst.

Stopp gjerne for å nyte utsikten. 

Svingete, men lettkjørt

I motsetning til veiene opp i fjellene fra sør er GC-130 bred og grei å kjøre hele veien til topps.

For de som ikke liker ruten opp Fataga-dalen langs GC-60 fra sør er dette faktisk en mer behagelig og også raskere kjørerute til toppen av øya.

 Forblåst landsby

Bebyggelse er det lite av. Stopp gjerne i den lille landsbyen Cazadores (63 km) som ligger forblåst til på toppen av en smal, bratt rygg.

For en autentisk forfriskning eller noe å bite i stikk innom Bar Restaurante Grill Los Lirios eller Grill La Cueva Jonda. 

En kuriositet er at åsryggen er så smal og bratt at hovedveien er enveiskjørt. Det vil si kjørebanen i hver retning ligger på forskjellig høyde. Restaurantene ligger langs den øvre ruten, i retning Pico de las Nieves. 

Imponerende krater

Veien slynger seg videre oppover, og fører etter 68km langs kanten av et imponerende krater. Dette er Caldera de los Marteles, et nesten sirkelrundt krater med bunnen dekket av åkerlapper. 

Stopp gjerne i parkeringslommen på nordsiden av krateret for å ta en nærmere titt. Mot nord dominerer grønne, skogkledde fjellsider utsynet. 

Inn i skogen

Her på 1500 meters høyde dukker furuskogen opp.

Enkelte plasser gir åpne, gresskledde åssider vidt utsyn mot det grønne nord. 

Over skyene

Etter 73 kilometer, ta til venstre i krysset med GC-134. Sving til høyre i krysset på toppen av fjellryggen en kilometer senere der GC-135 tar av til venstre.

Etter 600 meter er Pico de las Nieves nådd (75 kilometer). 

Det er ofte kamp om plassen her da parkeringsplassen er liten. Et alternativ kan være å parkere nær veikrysset med GC-135, og gå opp til toppen (600 meter en vei).  

Fantastisk utsikt

Selv om det faktiske høyeste punktet ligger inne i det avsperrede militære området, er utsikten formidabel. Mot vest og nord sees hele det sentrale fjellområdet og skogene rundt piknikområdet Llanos de la Pez, omkranset av taggede fjellkammer på alle kanter. 

Den markante toppen i nordvest er Altavista, beliggende i utkanten av det øde Tamadaba-området. Roque Nublo er heller ikke vanskelig å få øye på. Selv Teide på naboøya Tenerife er godt synlig i det fjerne. 

I sør er utsikten ned i den mektige Tirajana-dalen 800 høydemeter lavere imponerende. Videre sørover kan til og med sanddynene ved Playa del Inglés skimtes i det fjerne. 

Snøgrop

På vei tilbake, stopp i krysset med GC-135 og gå noen få meter sørover fra krysset på en sti. Her finnes en flott restaurert snøgrop med tak, Pozo de las Nieves. 

I tidligere tider ble snø lagret i gropen som så ble omdannet til is brukt til mange formål. Industrien fikk sitt endelikt da kjøleskapet ble oppfunnet. 

Tidlig piknik eller bare en strekk på beina?

Returner så til krysset med G-130, ta til venstre og kom 2 kilometer senere til krysset med GC-600 ved Cruz de Los Llanos (79 kilometer). 

Kjør til høyre i retning Cueva Grande. Etter snaut 2 kilometer langs GC-600, sving inn til venstre til piknikområdet Área Recreativa Llanos de Ana López. Her finnes benker og bord under skyggefulle furutrær. I hvert fall i helgene er det også mulig å kjøpe en godbit eller forfriskning i kiosken. 

Dette er også en fin plass for en strekk på beina i flott furuskog før ferden går videre nordover. 

På kanten av to verdener

Returner til krysset med GC-130, og kjør til høyre nordover på GC-150. Ferden går videre langs den spisse fjellryggen som danner vannskillet mellom nord og sør på øya. 

Ved Mirador de Becerra (87 kilometer) der fjellkammen er på sitt smaleste, sees Tejeda-krateret som utforskes senere på dagens tur i et fugleperspektiv.

For en strekk på beina går det merkede turruter i begge retninger langs fjellkammen, mot vest ned i Tejeda-dalen og mot nordøst ned i Mina-dalen herfra. Se vår bok «Gran Canaria Fotturguide 3. utg.» for nøyaktige rutebeskrivelser og detaljerte kart. 

Salgsbodene gir en mulighet til å få med seg mer eller mindre nyttige produkter.     

Knutepunkt for vandrere

Kom etter 100 kilometer til fjellpasset Cruz de Tejeda (1500 meter over havet), et smalt skar på fjellryggen som skiller nord- og sørsiden av øya.

Spesielt om ettermiddagen kan det ofte være klar himmel mot sør og vest, mens man mot nordøst vil skue ut over et hav av skyer dannet av passatvindene. 

Med turstier som fører herfra i alle himmelretninger er dette et av de viktigste knutepunkt for vandrere på øya. Alle rutene er omtalt i vår fotturguide som nevnt ovenfor. 

I krysset kjør rett fram langs GC-150, og parker på den store parkeringsplassen inn til høyre i første sving. 

Lunsj på Parador de Cruz de Tejeda

Beste plass for lunsj er uten tvil Parador de Cruz de Tejeda tvers over veien. Velg mellom kafeen med panoramautsikt mot Teide og Tejeda-krateret, eller restauranten. Ellers er det et par andre restauranter ved veikrysset som også kan anbefales. 

For de som liker vandringer, men ikke vil kjøre bil på ferie er det et godt alternativ å bo på Parador de Cruz de Tejeda. 

Ta en titt på salgsbodene som selger alt fra juggel til lokale matvarer og skikkelige håndverksarbeider. 

Vår lokale kjentmann Rafa Molina kan til tider påtreffes i informasjonskiosken for turistkontoret i Tejeda kommune. Dette ligger rett ved veikrysset. Rafa kan svare på det meste av spørsmål om Gran Canaria. 

Neste stopp La Culata

Fra Cruz de Tejeda følges GC-15 mot vest. Denne leder straks bratt ned dalsiden med utsikt over den vide Tejeda-dalen, eller Caldera de Tejeda «Tejeda-krateret» som det ofte kalles. 

Drøyt 2 kilometer senere, sving inn til venstre langs GC-156, gamleveien til Tejeda. Ta av fra denne 4 kilometer senere langs GC-608 til La Culata. Veien fører inn den øde, dype og bratte fjelldalen til landsbyen La Culata. 

Parker ved kirketorget etter totalt 114 kilometer og gå noen meter videre langs veien hvor en kaffe kan nytes under Roque Nublos skygge i baren av samme navn. 

Videre mot sør stopper veien omgitt av bratte fjellsider. Herfra fører en bratt sti opp til La Goleta der vandringen til Roque Nublo starter. 

Fjellenes vakreste landsby?

Returner til krysset med GC-156, og følg denne ned til krysset med GC-60 nord for Tejeda.

Ta til venstre langs veien som fører ovenfor sentrum til en bensinstasjon i sørenden av landsbyen. Det her er godt med parkeringsplasser i gatene som fører tilbake inn mot sentrum. 

Herfra, gå noen hundre meter inn mot sentrum. Stikk først en tur innom kirken som har et imponerende interiør, med et stort gullforgylt alter.

Ta en rusletur videre langs hovedgaten, og besøk gjerne det lokale museet som fokuserer på historie og tradisjon i Tejeda-traktene (Museo De Historia y Tradiciones de Tejeda). 

Tejeda har blitt utnevnt til en av Spanias vakreste landsbyer. Med en flott beliggenhet høyt oppe i den vestvendte dalsiden, og bebyggelse i klassisk kanarisk stil er det ikke vanskelig å være enig i det. 

I feburar feires mandelblomstfestivalen, «La Fiesta del Almendro en Flor». Dette er en av de mest attraktive og tradisjonelle festivalene på øya. Antall besøkende er så stort at det settes opp gratis skyttelbusser bl.a. fra San Mateo for å unngå parkeringskaos. 

Roque Bentayga

Fra Tejeda, kjør videre sørover langs GC-60 som slynger seg opp nordflanken av Roque Nublo til et kryss ved Las Moradas (124 kilometer).

Mot vest ruver en enorm klippe opp over den smale åsryggen. Dette er Roque Bentayga som er neste stopp på turen.

I krysset ta til høyre langs GC-607, og ta etter 500 meter mot venstre langs GC-671 (skilt viser vei til Roque Bentayga). I et kryss på sørsiden av ryggen videre rett fram opp til parkeringsplassen ved besøkssenteret (127 kilometer).

Herfra fører en god og delvis steinsatt sti opp til foten av selve klippen, det siste strekket opp over fint oppbygde trinn i stein. Ved foten av den mektige klippen er det lett å forstå hvorfor dette var en hellig plass for urbefolkningen.

Selv bare utsikten over hele Tejeda-krateret er dramatisk. Tejedas flotte beliggenhet blir her tydelig. 

Bortgjemt avkrok

Returner til krysset med GC-607 og sving til venstre. Den smale blindveien fører ned langs nordsiden av ryggen før den stuper ned langs sørsiden og forbi den lille landsbyen La Solana.

Veien tar slutt ved El Chorillo (136 kilometer) på den andre siden av den trange dalen. Dette er nok en kjøretur som krever nerver av stål da veien er smal og bratt.

El Chorillo er en virkelig en sjarmerende avkrok omgitt av stupbratte dalsider, som få turister finner veien til. Ta en liten rusletur opp gjennom de smale smugene. Er timingen rett kan det til og med hende at den lokale baren er åpen for en forfriskning.

Returner samme vei til krysset med GC-60 og fortsett sørover. Veien slynger seg videre gjennom øde daler i vestflanken av Roque Nublo. 

Nok en avstikker

Vest for El Aserrador etter 150 kilometer ta til høyre langs GC-606. Den fører ned langs åpne fjellrygger til nok en sjarmerende avkrok, El Carrizal de Tejeda (158 kilometer). Landsbyen ligger fint til i en dalside, med utsikt mot Paralillo-reservoaret.

Er det nok tid igjen parker nær den lille kirken, og stikk innom baren for en kaffe. Returner samme vei til krysset med GC-60, og fortsett mot høyre østover til Ayacata (169 kilometer).

Returalternativ

Veien hjemover til sørkysten kan gå langs GC-605 til Mogán-dalen, eller GC-60 via San Bartolomé som beskrevet i tidligere artikler.

På turen i dag foreslås å fortsette opp mot nord langs GC-600 herfra. Som omtalt tidligere passer startpunktet for vandringen til Roque Nublo 3 kilometer etter Ayacata, og piknikområdet Llanos de la Pez noen minutter senere.

Fjellmiddag?

Dagens siste foreslåtte stopp dukker så opp på venstre side etter 177 kilometer. Bar Restaurante Grill La Cumbre kan anbefales for middag hvis det er på tide å stilte sulten.

Skulle det bli mørkt før kaffen er inntatt, er ikke det så farlig. For returen foreslås å kjøre noen hundre meter opp til krysset med GC-130, ta til høyre og så følge samme rute som på vei opp tilbake til sørkysten.

Som omtalt innledningsvis er veien bred og grei å kjøre, og bør ikke by på noe problemer selv etter solnedgang.

Kom tilbake til avkjørsel 56 ved Arguineguin etter 253 kilometer. Regn med rundt seks timer i ren kjøretid.

Vi håper at alle som tar turen får en flott dag i Gran Canarias fantastiske fjellverden!

Bilturer på Gran Canaria

Frifot Forlag gir denne sesongen alle anledning til å ta et avbrekk fra det travle strandlivet.  Vi tar deg med på de beste kjøreturene, og til de fineste utsiktspunkt og piknikplasser.

De som trenger en strekk på beina er heller ikke glemt da flere gode forslag til korte rusleturer som et avbrekk på bilturen også er med. Spesielle severdigheter verdt å få med seg omtales også.

Frifot Forlag har gitt ut vandreguider for Gran Canaria som også har med beskrivelser av bil- og sykkelruter. Forfatterne av bøkene, Pål H. Gjerden og Emma Arthur, skriver i vinter om bilturer på Gran Canaria for  Canariajournalen