Ni tonn oliven blir utsøkt olivenolje
Den kommunale olivenpressen i Agüimes sørøst på Gran Canaria er i ferd med å presse over ni tonn oliven fra årets innhøsting i kommunen.
Det skal bli til 700 liter olivenolje av høy kvalitet, som markedsføres og selges under varemerket «Caserio de Temisas».
Utmerket kvalitet i år
Til tross for en laber olivenhøst i år, er kvaliteten utmerket, skriver kommunen i en pressemelding.
Oliven som leveres til pressing skal være av svært høy kvalitet og på toppen av modningsprosessen.
Innhøstingen skjer i Temisas, Casco Agüimes og Corralillos.
Produksjonsprosessen
De blir presset uten tilsetning av kjemikalier.
I den første delen av produksjonsprosessen blir blader, kvister og rusk og rask ristet løs og fjernet.
Neste trinn er en termomikser, hvor omtrent 1500 kilo males og blandes per arbeidsdag.
I neste trinn skilles vann ut fra oljen.

Kvalitetsgraderes
Etter at pressingen er ferdig, gjennomgår oljen relevante helsekontroller før den blir kvalitetsgradert.
Det skjer med hjelp an laboratorieanalyser der det avgjøres om den ferdige olivenoljen er av høyeste kvalitet, det vil si extra virgin, eller hakket lavere, virgin.
Deretter blir oljen pakket og merket.
Den selges på det historiske museet i gamlebyen i Agüimes, og kan også finnes på lokale markeder og i en del lokale utsalg.
Startet for 20 år siden
Den kommunale olivenpressen ble satt i drift i 2005, og er til stor nytte for olivenbønder i Agüimes, et av de største olivendistriktene på Gran Canaria.
Siden har olivendyrkingen skutt fart i kommunen, hvor det også finnes en privateid olivenpresse i landsbyen Temisas som bøndene kan levere oliven til, og som selges under et annet merkenavn, "Finca Los Barros".
"Caserío de Temisas" har høstet mange priser på Kanariøyene.
Oljen er kjent for sin høye kvalitet, aroma, og distinkte bitterhet.
Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!