Sterk motstand mot privatisering av brannstasjoner

Øyrådet på Gran Canaria skal starte en privatiseringsprosess for brannstasjonene i La Aldea og San Mateo, men får mye motbør.

Kanariøyene_beredskap_brannbil

Brannbil på Gran Canaria.

Generalstyret for Kanariøyenes konsortium med nødetater godkjente på mandag privatiseringen av brannstasjonene, til tross for protester.

Et årlig beløp på 2,5 millioner euro skal betales for dette.

Kommunene Telde, Mogán, Santa María de Guía og Kanariøyenes regjering stemte imot utkontrakteringen til private av de to brannstasjonene.

Alle de andre kommunene og øyrådet stemte for.

Stasjonen i San Mateo dekker også fjellområder, i og med at stasjonen i Tejeda er stengt.

Med dette vil branntjenestene for kommunene San Mateo, Santa Brígida, Tejeda, Artenara, La Aldea, Valsequillo, Valleseco, Teror, Moya, Mogán, Gáldar og San Bartolomé de Tirajana være på private hender.

Viser til personellmangel

Begrunnelsen for privatiseringen er personellmangel, ifølge øyrådet.

Brannmannskapet mener for sin del at dette ikke er en god nok grunn.

En dom i Høyesterett fra 2019 ga brannfolk rett til redusert arbeidstid.

Brannmannskapet hevder, gjennom fagforeninger og personellstyret, at det finnes en utlysning av 51 offentlige tjenestemenn som ble vedtatt sent i 2023, men denne skal ha blitt stoppet fra å kunngjøres i en offisiell bulleteng, for å rettferdiggjøre privatiseringen.

Har lagt frem rapport

Påstander om forfordeling er også lagt frem foran avstemmingen i en 50 sider lang rapport.

Rapporten sier at brannslukkingstjenester må integreres i det offentlige gjennom direkte forvaltning, og at de menneskelige ressursene alltid skal ha status som offentlig ansatte.

Dette står angivelig også i statuttene til nødkonsortiet.

Brannbekjemperne vil gå til alle nødvendige juridiske skritt når prosessen med privatisering startes, opplyses det i en pressemelding.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags