Gir 500 euro i bonus til ansatte som skaffer arbeidskraft

Mange hoteller og restauranter på Kanariøyene har en desperat mangel på kvalifisert arbeidskraft, og noen strekker seg litt lengre for å dekke behovet. Boliger for ansatte er imidlertid mangelvare.

Gir bonus til ansatte som skaffer arbeidskraft.

Kan vi friste med en bonus?

I Playa Blanca på Lanzarote ligger et hotell som tilbyr ansatte 500 euro i bonus hvis de skaffer arbeidskraft til hotellet, rapporterer radiostasjonen Cope Tenerife.

Finner ikke bolig

Hovedproblemet er at arbeidere har problemer med å finne boliger i turistområdene, uttaler Ismael Delgado, direktør på Lanzarote for Barceló, hotellgruppen som tilbyr bonusen, til radiostasjonen.

I Playa Blanca kan en 45 kvadratmeter stor bolig ha en husleie på 900 euro i måneden, viser direktøren til.

Det er en svært stor andel av lønna for de fleste som jobber i hotell- og restaurantbransjen.

I dette bildet spiller det inn at Kanariøyene har et av Spanias laveste lønnsnivåer, og mange av de ledige stillingene er i lavtlønnsyrker der en høy husleie er en umulighet for de fleste.

Barceló mangler først og fremst rengjøringspersonell, servitører og kokker.

Et paradoks

Her er vi inne på et av de store paradoksene for turismen på Kanariøyene:

I fjor ble det satt ny turistrekord med 16,2 millioner turister.

Veksten gir mer penger inn i den offentlige kassen, og skaper flere etterlengtede arbeidsplasser, men fører også til økt press på boligmarkedet.

Mangel på boliger til overkommelige priser for arbeidere bremser utviklingen både for reiselivet og sysselsettingen.

På Lanzarote, hvor seks tideler av bruttonasjonalprodukt kommer fra turismen, er problemet spesielt synlig.

En annen side av saken er at lokale innbyggere generelt presses ut til utkantstrøk fordi husleien har blitt for høy, og boligmangelen for stor i sentrale strøk.

Restauranter gir også bonuser

Serveringsbransjen har også begynt med nye lokkemidler for å få tak i arbeidskraft.

Chef og eier av restaurant Etéreo i Santa Cruz de Tenerife, Pedro Nel, forteller i radiosendingen at restauranten også gir bonus til ansatte som finner nye arbeidere.

Det samme gjør restaurant El Lajar de Bello i Arona på Tenerife, som ikke kan holde åpent så mange dager i uka som de ønsker på grunn av mangel på personell.

Eieren av restauranten kaller problemet serveringsbransjens store akilleshæl.

For og imot masseturisme

Knyttet til dette er også spørsmålet om en gryende turismefobi er i ferd med å vokse frem på Kanariøyene på bakgrunn av at reiselivsbransjen har rekordstor omsetning, mens innbyggerne ikke har fått det så mye bedre i form av økte inntekter og høyere livskvalitet.

Denne debatten blusser opp hver gang reiselivsbransjen har god vekst, men har hittil ikke vært i nærheten av det turisthatet som det er gitt uttrykk for i Barcelona og på Balearene.

Belastningen fra turismen og turismeutbygginger på natur og miljø er også en viktig del av denne problemstillingen.

Det har vært noen spredde tilløp til protestaksjoner på Kanariøyene i det siste, men det har stort sett vært begrenset seg til graffiti på vegger og kjøretøy noen få steder med tekster som «Tourists, go home».

Debatten i enkelte grupper på sosiale medier ser ut til å koke i perioder, ofte med de samme, polariserte debattantene som gjengangere.

Den britiske avisen Daily Mail hadde nylig et oppslag om turistfobi på Kanariøyene med bilder av graffiti ved et turistanlegg, men saken ser ut til å være langt mindre alvorlig enn det artikkelen gir inntrykk av.

Noe positiv effekt har de gode tidene for reiselivsbransjen utvilsomt hatt:

Flere statistikker og rapporter viser at arbeidsledigheten er den laveste noen sinne, først og fremst takket være mange nyansettelser i reiselivsrelaterte yrker.

I det store og hele dreier debatten seg ikke om hvorvidt Kanariøyene skal ha turister eller ikke, men hvor mange øygruppen tåler før de negative konsekvensene overskygger de positive, og hvor mye reiselivet skal få dominere samfunnet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!