Indian summer, Husmannssommer, Brittsommar eller San Martín-sommer. Nå blir det varmt!

Ny omgang med sommertemperatur på Kanariøyene.

Godværsskyer på Gran Canaria.

Bare godværsskyer så langt man kan se.

Et særskilt værfenomen gir nok en gang sommertemperaturer i høst på Kanariøyene.

Værfenomenet «San Martín-sommer» har kommet til Kanariøyene, bekrefter Spanias nasjonale, meteorologiske institutt, Aemet.

Dette er et kjent meteorologisk fenomen i deler av Vest-Europa som normalt inntreffer rundt tiden for feiringen av San Martín- festivalen 11. november, og fører til varmt, vindstille og solrikt vær.

I Sverige kaller man det brittsommer (etter St. Brigittas dag, 7. oktober), i Norge  husmannssommer, fordi husmenn brukte denne tiden til eget innhøstningsarbeid.

Attpåsommer og helgemessesommer er navn som også brukes. Indian summer snek seg inn i det norske språket på 80-tallet.

Temperaturer på nivå med ordinært sommervær er vanlig når værfenomenet inntreffer.

Aemet melder at dette vil inntreffe denne helgen, og fortsette i neste uke.

I går, fredag, ble det målt 30,5 grader av Aemet i Maspalomas sør på Gran Canaria. Kanariøyene hadde Spanias ti høyeste temperaturnoteringer på fredag.

Det er meldt høyest temperatur i Mogán sørvest på Gran Canaria i dagene frem til fredag i neste uke, 30-33 grader, og i Pájara på Fuerteventura, 29-32 grader.

Værmeldingen viser uvanlig varmt vær på alle øyene.

I første halvdel av oktober var det ekstremt varmt på Kanariøyene, men deretter, frem til i går har temperaturen vært på normalt høstnivå.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags