Varsler om høy skogbrannfare på Kanariøyene

Varmebølgen denne uken har ført til at direktoratet for sikkerhet og beredskap har erklært høy skogbrannfare på fem av Kanariøyene.

Brannvarsel oktober 2023

Høye temperaturer kombinert med langvarig tørke øker risikoen for brann.

I dag nærmer temperaturen seg 40 grader i de varmeste områdene, 39,2 på Tenerifes sørlige lufthavn klokken per klokken 15.30 lokal tid.

Varselet ble utstedt i dag, og gjelder fra klokken 13 i dag på Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma og El Hierro.

De varme og tørre luftmassene som blåser inn over Kanariøyene har ført til temperaturer over 30 grader en lang rekke steder.

Meteorologen har meldt en moderat nordøstlig vind ved kysten, og sterke vindkast i nordvest og sørøst.

Dessuten meldes moderat vind fra øst i innlandet og høyere strøk, med sterke vindkast.

Vinden, i kombinasjon med høy temperatur, lav luftfuktighet (under 30 prosent i enkelte områder) og lang tids tørke, innebærer en stor fare at det oppstår brann, og for en rask spredning.

Varselet gjelder på høyder over 400 meter.

Råd fra myndighetene om skogbrann:

 • Ikke kast søppel på fjellet, særlig ikke sigarettstumper, fyrstikker og glass.
 • Søk alltid øyrådet om tillatelse hvis du ønsker å brenne bråte. Øyrådet kan se til at det foregår på en trygg måte.
 • Camping skal bare foregå på steder som er autorisert for dette, og det er obligatorisk å søke om tillatelse. Dette fordi myndighetene skal vite hvilke områder som må evakueres i tilfelle brann.
 • I rekreasjonsområder kan du bare tenne ild på de spesielt innrettede ildstedene. Husk å slukke i god tid før avreise.
 • Det anbefales gnistfangere i eksosanlegget på biler som skal kjøre i fjellområder.
 • I perioder med brannfare, ikke beveg deg på veier eller i områder på fjellet hvor du ikke kjenner terrenget og alternative veier ut. Prøv alltid å gå gjennom områder med god sikt.
 • Hvis du kjenner miljøet og farene, kan det hjelpe deg til å treffe tiltak for å hindre skogbranner.
 • Hvis du oppdager en skogbrann eller røyk som gjør deg mistenksom, ikke nøl, ring nødtelefonen 112 umiddelbart. Prøv å rapportere stedet så nøyaktig som mulig. Plasser deg på et trygt sted.
 • Hvis du blir omgitt av ild, forsøker å nå et område hvor det allerede har brent, bort fra ilden og mot vindretningen.
 • Gå eller kjør aldri oppover mot toppen av et fjell, og stå heller ikke å toppen. Brannen kan spre seg oppover 17 ganger raskere enn det du er i stand til å bevege deg.
 • Hvis situasjonen blir farlig, ligg på bakken og prøv å puste gjennom våte plagg. Prøv aldri å flykte fra området på veier som er omgitt av flammer eller er mye røyk.
 • Når du evakueres, ta deg rolig frem til sikkert område.
 • Under en brann er det forbudt å ta seg til området hvor det brenner. Hvis du ønsker å hjelpe, gå til rådhuset, det er der organiseringen av frivillige skjer.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!