Lang tids tørke har gått hardt ut over vannreservene

De store vannreservoarene på Gran Canaria er nede i åtte prosent av sin maksimale kapasitet.

Vannreservoaret Presa de Las Niñas på Gran Canaria.

Vannreservoaret Presa de Las Niñas på Gran Canaria.

Kanariøyenes vannreservoarer mistet 5,84 millioner liter i sommer, og i Spania samlet sett er de nede i 36,8 prosent, ifølge den siste oversikten fra departementet for økologisk overgang og demografiske utfordringer.

På Gran Canaria står det riktig dårlig til.

De åtte største reservoarene på Gran Canaria inneholdt i mai 2 371 840 kubikkmeter vann.

I august var det redusert til 1 968 391 kubikkmeter, viser vannrådets siste oversikt.

Det vil si at de store reservoarene har tapt over 400 millioner liter vann i sommer, en reduksjon på 17 prosent.

Siden januar er det en reduksjon på langt over 500 millioner liter, det vil si nesten 20 prosent.

De store dammene inneholder nå bare åtte prosent av den maksimale, teoretiske kapasiteten.

Vel og merke er den praktiske kapasiteten betydelig lavere enn den teoretiske i og med at det største reservoaret, Soria-dammen, som er mye større enn de andre, aldri har vært mer enn cirka 30 prosent full.

I januar inneholdt de åtte store dammene elleve prosent av den samlede kapasiteten, og i mai, ti prosent.

Disse åtte dammene, som forvaltes av øyrådet, forsyner riktignok mindre enn ti prosent av det totale vannforbruket på Gran Canaria, men har likevel stor betydning fordi de dekker det meste av landbrukas behov i flere områder på øya.

Foreløpig er det ingen som slår alarm eller roper høyt om vannkrise, men fortsetter tørken i tiden fremover, kan det bli en stor utfordring for landbruket.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags