Britisk billeproblem kan føre til potetmangel på Kanariøyene

Den skadelige koloradobillen som er oppdaget på potetavlingene i Kent i England, kan gi potetmangel på Kanariøyene.

Larve av Koloradobille (Leptinotarsa decemlineata)

Larve av Koloradobille (Leptinotarsa decemlineata).

Det britiske billeproblemet har angivelig allerede ført til en prisoppgang på poteter på Kanariøyene.

Potetmangelen kan vare i fire-fem måneder, ifølge Adipa, en distributør av poteter og frø i Las Palmas.

Juan Luis Pulido, talsperson for Adipa, har uttalt til nyhetsbyrået Efe at potetsendinger fra Storbritannia til Kanariøyene trolig må stoppes for å hindre billene fra å skade landbruksproduksjonen på øygruppen.

Frem til januar er det ikke noen lokal produksjon av poteter på Kanariøyene, ifølge Pulido, og poteter fra det spanske fastlandet kan heller ikke sendes av andre årsaker.

Voksent eksemplar av koloradobille. Foto: Plantevernleksikonet, E. Fløistad, NIBIO

Koloradobillen overvintrer som voksen bille nedgravd i jorda.

På våren oppsøker billene potet eller andre vertsplanter (tomat og søtvier) og starter næringsopptaket ved å gnage på bladene.

Hunnene starter eggleggingen raskt, og denne pågår daglig gjennom det meste av sommeren. En hunn kan produsere opp til 4000 egg.

Eggene legges i klaser på undersiden av bladene. Larvene fortsetter gnagingen på bladene og holder seg vanligvis på samme potetplante til de er fullvoksne.

Både larvene og de voksne billene gnager på bladene og etterlater seg store mengder ekskrementer. De er i stand til å snauspise en plante på kort tid, slik at bare stenglene står igjen. Poteknoller kan også bli angrepet.

Kilde: Plantevernleksikonet Nibio

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags