Brannen på Tenerife er i kveld helt ute av kontroll

På mindre enn ett døgn har flammene spredd seg til et 16 kvadratkilometer stort areal i fire kommuner på Tenerife, og situasjonen er onsdag kveld svært alvorlig.

Brannen sett fra caletillas onsdag kveld

Slik ser brannen ut ved Caletillas klokken 21.29 lokal tid.

Brannen er fortsatt helt ute av kontroll, kom det frem i en pressekonferanse om brannen klokken 21.20 lokal tid i kveld i regi av innsatsledelsen.

Fra i ettermiddag til i kveld klokken 21, har det rammede området blitt fordoblet.

Både hodet og halen på brannen avanserer videre, men brannen har foreløpig ikke nådd frem til tettbebygde strøk.

De nærmeste timene er avgjørende for utviklingen av brannen, og hvilken retning den beveger seg i, men værutsiktene er ugunstige for brannbekjempingen.

Værinstituttet Aemet melder 20 grader og liten kuling i natt i Candelaria, og 30 grader på torsdag. Fredag og lørdag er det meldt en temperaturstigning på 3-4 grader, og en luftfuktighet som skal falle til 35-45 prosent.

Foto: Øyrådet

150 mennesker har blitt evakuert fra flere bosettinger i Candelaria, Arafo og El Rosario. Røykutviklingen er massiv, og utgjør en stor plage for mange innbyggere.

Glødende aske spres over avstander på flere kilometer og kan antenner nye branner.

Aske har falt ned på badestrender øst på øya, over fem-seks kilometer i luftlinje fra brannfronten, rapporteres det.

Alt som er tilgjengelig av ressurser er satt inn i brannbekjempingen, ble det sagt på pressekonferansen.

Foto: C.Brusini
Foto: atbrif

13 helikoptre og et brannfly har vært aktive i dag, og to brannfly til skal settes inn så snart de ankommer Tenerife i morgen tidlig.

Bakkestyrker på 258 personer er satt inn i slukningsarbeidet i dag.

Et stort antall kjæledyr og husdyr er også evakuert. Både hester, kuer, sauer og geiter har fått nye midlertidige soveplasser. Over 80 hunder fra et dyremottak er evakuert.

I forkant av brannutbruddet har det vært en seks dager lang, svært intens varmebølge med temperaturer over 40 grader de varmeste stedene hver dag.

Brannen berører kommunene Arafo, Candelaria, Santa Ursula og La Victoria.

Myndighetene erklærte skogbrann klokken 23.36 tirsdag kveld, og onsdag morgen ble det erklært skogbrann nivå 2.

Vei TF-523 til Los Loros og vei TF-24 er stengt mellom Las Lagunetas og El Portillo.

Folk blir bedt om å holde seg unna brannområdet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags