Dekorert politi i Mogán må sone for mishandling

En politimann som har blitt dekorert av ordføreren i Mogán, er dømt til fengsel sammen med en annen politimann for mishandling.

Kanariøyene_politi_strand

Illustrasjonsfoto

I en ankebehandling senket Høyesterett på tirsdag straffen fra sju og et halvt år til fire år og ni måneders fengsel for de to mennene fra lokalpolitiet i Mogán som utførte mishandlingen.

Den dekorerte politimannen er også dømt til å utestenges fra jobben i ni år, og har ikke rett i lønn mens han er utestengt.

Tolv år siden mishandlingen

Torturen fant sted i 2011.

En migrant fra Senegal drev med gatesalg i et kjøpesenter i turistbyen Puerto Rico sørvest på Gran Canaria da han ble pågrepet og mishandlet.

Fortsatte i jobben som før

Den ene politimannen har angivelig en tidligere dom for kjønnsrelatert vold.

Når det gjelder den andre, har han fått fortsette å være aktiv i jobben som politi i Mogán helt siden mishandlingen fant sted i 2011, også etter at den første dommen for mishandling falt for to år siden i lokalretten, og ble anket.

Han ble til og med forfremmet etter at den første dommen falt, og ble dekorert av ordføreren i Mogán, skriver avisen Canarias Ahora.

Ingen sanksjoner fra arbeidsgiveren

De to politimennene fikk to år og seks måneders fengsel hver for mishandlingen og et alvorlig brudd på den moralske integriteten, og to år og tre måneder for å ha forvoldt fysisk skade på migranten.

Ingen av de to ble suspendert fra jobben, og fikk beholde full lønn, og de ble ikke ilagt noen disiplinære tiltak fra kommunen før dommen var endelig, ifølge Canarias Ahora.

Kommunestyret anket selv dommen som falt i første rettsinstans, og engasjerte angivelig en advokat til å forsvare politimennene.

Kommunen er lokalpolitiets arbeidsgiver.

Slo og sparket

Mishandlingen fant sted 8. januar 2011.

Politimennene var i tjeneste, og kledd i sivile klær da de pågrep migranten i et supermarked i det nevnte kjøpesenteret i Puerto Rico.

Migranten solgte halskjeder på en terrasse i andre etasje.

Han flyktet da han oppdaget at to politimenn som noen dager tidligere hadde vært i inngrep med en slektning av ham, også gateselger, nærmet seg.

Han ble tatt igjen i matbutikken og lagt ned på gulvet, sparket og slått, ifølge beskrivelsen i dommen.

Hendelsen ble filmet av et overvåkingskamera.

Deretter ble han slept ut av butikken og slått med en batong og en jernstang på gaten.

Han ble påført brudd i den ene armen av slagene da han prøvde å beskytte seg.

Håndjern ble påført, og mannen ble slept etter håndjernene og beltet til et lokale i kjøpesenteret som ble brukt av politiet mens han tryglet tilskuere om hjelp.

Senere fikk han behandling på legevakten i Arguineguín under politiovervåking, deretter på et annet helsesenter sør på Gran Canaria.

Retten fant det bevist at politimennene mishandlet, skremte og truet mannen som hevn knyttet til en rettssak mot en annen gateselger.

Mannen anmeldte politiet etter at han bevitnet at den andre gateselgeren ble skadet av de samme politimennene.

Canariajournalen skrev om saken første gang i 2013.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!