Rekordmange busspassasjerer på Gran Canaria

Busselskapet Global, som har interkommunale rutebusser på Gran Canaria, økte passasjertransportene med over 50 prosent i januar sammenlignet med samme måned i fjor.

Kvinne på buss

Kollektivtransport på Kanariøyene benyttes alt oftere.

Forklaringen på den store økningen er til dels at det ble innført gratis bussreiser for innbyggere med busskort 1. januar, og til dels en gjenoppbygging etter corona-pandemien, skriver selskapet i en pressemelding.

Nesten 100 000 i januar

Antallet passasjerer per dag steg med 33 303 i januar, fra 66 579 til 99 881.

Det er ny rekord.

I hele fjor var det 30,2 millioner passasjertransporter, 39 prosent flere enn i 2021.

For å møte den økende passasjermengden, skal Global sette inn 30 nye busser og 75 nye sjåfører i de kommende månedene.

Har mange busser

Kanariøyene er den regionen i Spania som har flest busser i forhold til innbyggertallet, slås det fast i en ny rapport fra universitetet i Las Palmas.

Rapporten viser også at det bare er i Madrid, Barcelona og Bilbao at kollektivtransport benyttes mer enn privatbiler av innbyggerne per november 2022.

Erfaringer fra Estland og Nederland med gratisbusser viser at det ikke har ført til noen stor reduksjon i antallet biler på veiene, vises det til.

10,7 prosent av bilbrukere begynte å bruke buss i stedet.

Det gjenstår å se hvordan det slår ut på Kanariøyene nå som gratis busser er innført.

Forskerne fra universitetet slår fast at modellen for offentlig transport på Kanariøyene må endres for å få mange bilister til å ta bussen i stedet.

Bilister må oppmuntres til å reise kollektivt ved at det lages egne bussfelt og bedre tilpassede knutepunkter, mener de.

Tidsbruken med buss i forhold til bil er en nøkkelfaktor.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!