Årets beste olivenolje fra Gran Canaria er kåret

Gran Canarias beste olivenolje i 2023 kommer fra Santa Lucia de Tirajana.

Oliven i motlys

Olivenproduksjon er en viktig del av landbruket på Kanariøyene.

Kåringen ble gjort under den offisielle konkurransen «VII Concurso oficial de Aceite de Oliva Virgen Extra de Gran Canaria».

Vinneroljen produseres av Mateo Martín og hans sønn, Acardio.

De startet med en liten olivenpresse i 2018 og har senere utvidet produksjonen.

Hemmeligheten er å presse olivenene før de er helt modne, ifølge Martín.

Oljen selges på enkelte landbruksutslag og på gården Granja Escuela – Burro Safari Las Tirajanas.

I juryens begrunnelse beskrives oljen som «Intens og fruktig med modne toner. Aromaer av ferskt gress, eple og banan og med en balanse mellom bittert og krydret, der harmoni og kompleksitet er utpreget».

Dette er vinneroljen på Gran Canaria 2023.

Da den første konkurransen for extra virgin olivenolje ble arrangert i 2012, var det 54 hektar med dyrking av oliventrær på Gran Canaria.

Nå dyrkes det over 230 hektar, og det er nesten 13 000 oliventrær spredt rundt på øya.

Gran Canaria har 15 presserier og 5 tappeanlegg.

De har gått helt bort fra de gamle og enkle stein- og pressemøllene, som produserte olje for århundrer siden sørøst på øya.

Nå er det moderne anlegg som fungerer i et kontinuerlig tofasesystem.

Årsproduksjonen er skiftende, mellom 300 og 30 000 liter i året.

Alt avhenger av kvalitet på olivenavlinger, og kapasiteten hos presseriene.

Det har blitt etablert kommunale oljepresserier i Santa Lucía og Agüimes, i tillegg til de private presseriene som finnes.

I Mogán kommune i sør er det også planer om å bygge et nytt presseri.