Lanzarote har utviklet seg til en gastronomisk perle

Lanzarote har i de siste årene plassert seg på det gastronomiske kartet.

fisk hav middag

En fiskemiddag smaker alltid best med naturlig saltlukt.

Øya har blitt en gastronomisk perle, og det lokale kjøkkenet lokker stadig til seg mange tilreisende.

Mat og vinfestivalen Saborea Lanzarote arrangeres hvert år. I tillegg til smakelystne langveisfarende, lokker restaurantene på øya også til seg kokker i verdensklasse.

Tradisjonelt mikses med moderne

Det lokale kjøkkenet er basert på en blanding av tradisjonell kokkekunst og moderne matlagingsteknikker og råvarer.

Økologisk bærekraft og lokal produksjon står sentralt i driften av øyas jordbruk, som består av blant annet søtpotet, squash, løk og belgvekster.

Det samme gjelder andre herligheter øya er kjent for, som de karakteristiske, svarte grisene og områder med rikelig av fisk.

Stor forandring i matveien

Der er ikke veldig mange tiår siden Lanzarotes restauranter i hovedsak serverte nyfisket fersk fisk og den lokale sausen mojo picón.

Mye har skjedd siden da, og øyas matkultur og lokale produksjon har gjennomgått et skifte. Lokale produsenter, bønder og kokker har sammen sørget for et økt utvalg av lokalt produserte og bærekraftig dyrkede råvarer.

Prisvinnende oster

Flere osteprodusenter på øya har vunnet både gull- og sølvmedaljer i den prestisjetunge prisutdelingen World Cheese Awards.

Blant produsentene på øya som kan smykke seg med en eller flere av disse utmerkelsene, er Finca de Uga, El Faro Cheese Factory i Teguise, Tinache Cheese Factory i Tinajo og fabrikkene Montaña Blanca og Granja San Roque i San Bartolomé, ifølge informasjon fra Kanariøyenes turistråd.

Prisutdelingen har blitt arrangert siden 1988, og er verdens største ostearrangement med deltagende osteprodusenter fra hele verden.

Anerkjente kokker

Lanzarote kan også smykke seg med flere store kokketalenter.

Restauranten Isla de Lobos ved Princesa Hotel i Yaiza drives av Gonzalo Calzadilla, som nylig ble kåret til Kanariøyenes beste kokk i prestisjefylte GastroCanarias.

Hans matlagningsstil er en sammensmelting av moderne teknikker og det tradisjonelle kanariske kjøkkenet. Restauranten har blant annet et tett samarbeid med osteprodusenten Finca de Uga.

Et par andre viktige navn å merke seg er kokkene Antonio Hernández Abreu fra restauranten La Era i Yaiza, og Joao Henrique Faraco fra restauranten Coentro i Playa Blanca.

 Sistnevnte ble dessuten kåret til Kanariøyenes beste kokk i den femte utgaven av Salón Gastronómico GastroCanarias. Disse to har også spilt en stor rolle for Lanzarote på den gastronomiske arenaen.

Lanzarote har ikke bare kokketalenter i verdensklasse. Restauranten Aguaviva i Playa Honda kan smykke seg med strålende omtale i Michelinguiden for nettopp denne kombinasjonen av tradisjonell matlaging og det moderne kanariske kjøkkenet.

Tags