Høyesterett opprettholder korrupsjonsdom for ti politimenn på Gran Canaria

Spansk Høyesterett har ratifisert en dom fra en domstol i Las Palmas i 2017 der ti politimenn i Guardia Civli fikk 6-10 års fengsel for korrupsjon, melder Radio Televisión Canaria (RTVC)

Korrupsjonen skjedde i tollen på Gran Canarias lufthavn. Foto: Canariaournalen

De ti er kjent skyldige i å ha tatt imot bestikkelser da de var stasjonert i tollen på Gran Canarias lufthavn i 2008.

De tok imot penger for å slippe store pengesummer og matvarer som av helsemessige årsaker hadde importrestriksjoner gjennom tollen.

To passasjerer ble dømt til ett års fengsel hver i den samme saken.

Polititjenestemennene fortsatte å jobbe i Guardia Civil til dommen var avsagt i 2017, men er nå fradømt retten til å jobbe i statlige sikkerhetsstyrker.

Bestikkelser ble kun tatt imot fra passasjerer som ankom Gran Canaria fra afrikanske land, slik som Marokko, Vest-Sahara og Mauritania.

Loven sier at beløp høyere enn 10.000 euro som innføres til EU fra afrikanske land skal fortolles, og et offentlig dokument skal utstedes for å spore pengene.

I enkelttilfeller skal folk som har hatt med seg opptil 500.000 euro ha sluppet igjennom uten fortolling etter ha betalt bestikkelser.

Korrupsjonen skal ha blitt avslørt etter at en mann som reiste fra El Aaiun skal ha varslet om at han ble bedt om å betale tollere 1500 euro for å slippe gjennom tollen.

Overvåkingskamera ble da rigget opp, og bildene fra kameraene skal ha avslørt at tjenestemennene tok imot penger og gjemte dem i politiluen.