Amerikansk ros til vin fra Kanariøyene

Kanariske viner berømmes av vinskribent i San Francisco Cronicle.

Viner fra Los Bermejos på Lanzarote fremheves i artikkelen.

Den amerikanske mat- og vinskribenten Derrick Schneider har skrevet en svært begeistret artikkel om viner fra Kanariøyene i San Francisco Cronicle.

Viner fra Los Bermejos på Lanzarote får spesiell oppmerksomhet.

De blir omtalt som både lette og kjøttfulle på en gang, med en sterk, levende syrlighet og en aroma med spor av urter og røyk.

Spesielt nevnes rødvinene 2009 Los Bermejos Tinto Maceración Carbónica og 2008 Los Bermejos Tinto.

Men det er ikke bare Bermejos-viner som fullroses av skribenten.

Det gjør også hvitvinene 2008 Carballo Blanco fra La Palma og 2007 Viñatigo Ycoden-Daute-Isora Verdello fra Tenerife, rødvinen 2008 Fronton de Oro Tinto Tintilla fra Gran Canaria , og burgunderen 2007 Tanajara Vijariego Negro fra El Hierro.

En amerikansk importør

For bare fire år siden var kanariske viner ukjente i USA. Nå fins det en, og bare en importør, ifølge Schneider. Han er spansk, heter Jose Pastor og holder til i Richmond.

Pastor startet import av kanariske viner i 2007. Det ble en umiddelbar suksess. I 2010 importerte han 3000 kasser, i år legger han opp til å ta inn 4000.

Ren og naken

I artikkelen viser vinimportøren til de kanariske vinenes ”rene, nesten nakne, jordpregede karakter”. Han mener at de fleste spanske vinene har svært lite personlighet og identitet, mens de fra Kanariøyene har massevis av særpreg.

Spanjolene startet vinproduksjon på Kanariøyene på 1400-tallet. Fra midten av 1500-tallet til 1700-tallet var det stor eksportert til England, Nord-Europa og spanske og portugisiske kolonier i Afrika og Amerika. Vinene ble kjent som malvasia eller kanarivin.På grunn av politiske konflikter med England ble det laget byråkratiske og administrative hindringer som gjorde at eksporten døde nesten helt ut på 1800-tallet.

De mest utbredte druesortene er negra común, negramoll, tintilla, moscatel, negra malvasía og listan negra. Den sistnevnte er lite brukt på fastlandet av Spania.

Ikke ødelagt av vinlus

De fleste vinrankene kom til øya før vinlusen phylloxera ødela de europeiske vinfeltene i 1860 og 1870-årene.

Amerikanske vindruestammer måtte podes inn over hele Europa for å opprettholde vinproduksjonen.

Enkelte vineksperter mener at europeiske viner tapte noe av sitt raffinement på grunn av denne podingen.

Men Kanariøyene ble ikke rammet av vinlusen. Der har det ikke vært noen poding, og vinrankene er stort sett slik som de var for 150 år siden.

Det kan være årsaken til at viner fra Kanariøyene er lette, lyse, enkle, friske og rike på smak, ofte med et hint av urter i de røde vinene.