ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 22. MAI 2014 - SIST ENDRET 28. FEBRUAR 2022
Hvor morsomt er det egentlig at norske husholdningr har mest gjeld i verden? Ill: 123RF Stock Photos

Nå kan du ha lån oppetter øra og fremdeles sove godt om natta

Det er alltid noen som misliker det jeg skriver fordi de mener jeg bare finner på tull og tøys - at det meste er oppdiktede løgner. Derfor kommer det her en tekst hvor alt er absolutt sant. Se hvor moro du synes det er.

ANNONSE

Nordmenn har alltid hatt er rart forhold til sex. Før trodde jeg det skyldtes at vi hadde kalde hus, var uvante med alkohol og hadde dårlig tid fordi vi måtte raskt tilbake på jobb.

Nå vet jeg at de fleste bare er ute etter en kvikk utløsning, sånn at de får tid til å ta opp mer lån.

Norske husholdninger er plutselig de som har mest gjeld i hele verden. Vel, plutselig er kanskje feil ord, for jeg kan faktisk huske at vi reiste på ferie til Sørlandet, og for hvert år vi var på besøk kunne vi se at feriefolket fikk større, raskere, blankere og kraftigere båter.

Selv små joller fikk etter hvert flere hundrehesters motor og sengeplass til åtte personer.

Norge som land ble i sin tid tuftet på hardt arbeid. Nordmenn var kjent ute i verden som ærlig, arbeidsomme og flinke. Det var før vi fikk ubegrenset tilgang på kreditt.

I dag finnes det mange nordmenn som ikke engang forstår at gjeld skal tilbakebetales. De lenker seg frivillig til en kontrakt i tretti år, bare for å kunne skryte av å ha det mest skinnende kjøleskapet i borettslaget.

Hvis du ikke skjønner konseptet gjeld, så har du sikkert problem med å forstå renter også. Det er ikke rart siden verdens politikere i de siste årene har lagt en klam arm av lave renter rundt skuldrene våre og sagt at det er sånn det skal være; nå kan du bare ta ferien på kredittkortet.

Du kan alltids betale tilbake seinere. Det koster nesten ingenting!

Renter er som en narkolanger som først gir deg alt du vil ha inntil du er avhengig, og så banker deg helseløs helt til han har flådd deg for mer enn du eier og har.

Å tro at renta ikke vil gå opp fra sitt historisk lave nivå, er som å tro at du er den eneste i verden som aldri kan bli avhengig av heroin.

Ok, selv de mest sparsomlige av oss trenger lån av og til.

Vi må ha lån for å få kjøpt oss bolig. Vi må ha lån når vi skal ha ny bil, den dagen iPhone lanserer en ny modell, det kommer en ny feriekatalog i posten, du fant en pornoside på internett som du ikke kunne få tilgang til uten å legge igjen tre forskjellige kredittkort, skaffe penger til å betale diverse kredittkortregninger …

Å dele ut kredittkort til folk som i utgangspunktet er blakke, er like uansvarlig som å låne bort en Ferrari til en drita full attenåring. Rentene som kredittkortselskapene tar på forbrukslån får Tony Soprano til å minne om Nelson Mandela.

Det finnes en hel generasjon nå som tror at lån bare er en app. De vet ikke lenger hvordan penger ser ut. Prøv å gi et pizzabud en tusenlapp og han nekter å ta den i mot fordi den ikke har wifi.

Jeg har vært i utakt med det norske folk når det gjelder å ta opp lån. Lenge syntes jeg det var dumt å ha gjeld, men det var helt til jeg diskuterte lån med en kamerat.

Han er snart pensjonist. Likevel har han mer gjeld nå enn da han giftet seg og stiftet familie for mer enn førti år siden.

Han sa: ”Hvis kloden blir truffet av en enorm meteor og alt liv blir ødelagt av branner og oversvømmelser… Og jeg fremdeles skylder banken seks millioner… ha ha… da er det meg som har vunnet!”

ANNONSE

Sikksakk og sidelengs med Herodes Falsk

I spalten Sikksakk og sidelengs i Herodes fotspor skriver Herodes Falsk sine skråtanker om sydenreiser, turister, nordmenn i utlandet osv.

Falsk har hatt feriested på Gran Canaria siden midten av 1980-tallet, og oppholder seg store deler av året på øya.

Han er i det hele tatt en usedvanlig bereist herremann, så du kan trygt ta det han skriver for god fusk.

ANNONSE
ANNONSER