Voldsomt vulkanutbrudd skapte gigantisk krater på Gran Canaria

Gran Canaria er den eneste av Kanariøyene hvor et kjempekrater er skapt av et enormt, eksplosivt vulkanutbrudd for 14 millioner år siden.

Dette grønne fjellet, kalt Fuente de los Azulejos, ligger i Veneguera-området litt vest for Mogan på Gran Canaria, og skal være et av sporene etter det eksplosive vulkanutbruddet. Foto: Hugo Ryvik

Vulkanens «fotavtrykk» er å finne i dag i Agaete-ravinen, Risco Verde, Veneguera, Arguineguin-ravinen og Mogan-ravinen langs vestsiden av Gran Canaria, sier biologen Sergio Socorro i et intervju med nyhetsbyrået Efe.

Blågrønt fjell

Her finner du blågrønne steinlag, blant annet i en fjellvegg ved Veneguera, og under denne Gran Canarias første lag med basalt.

En eksplosjon av magma skal ha blitt blåst hurtig, kanskje i løpet av to timer, opp til overflaten og spredd seg som en flammende steinsky over øya.

28 ganger 12 kilometer

Vulkankrateret Caldera de Tejeda har et omfang på 28 ganger 12 kilometer. Bare halve krateret gjenstår i dag, resten har kollapset.

Når magmakammeret var tømt ut over Gran Canaria, kollapset det og sank.  

I den prosessen oppsto en bestemt type stein, full av hvite krystaller og rosa striper og bånd. Dette blir kalt ignimbritt og er svært sjeldent.

Koniske vulkaner

Koniske grøfter ble skapt på øya med senterpunkt cirka to kilometer under havoverflaten.

Dette dannet etter hvert det tidligere senterpunktet på Gran Canaria. Ny magma som ble presset opp skapte koniske vulkaner.

Sergio Socorro skal holde foredrag om "Den vulkanske katastrofen på Kanariøyene" på museet for natur og menneske på Tenerife førstkommende fredag.