Slik skal Gran Canaria fornyes

Storopprustning av nedslitte turistområder, minst firestjerners hoteller, aktiv fjellferie og gratis internettilgang i alle byer.

STORE AMBISJONER: Turistminister Roberto Moreno Diaz vi gjenoppfinne Gran Canaria som turistmål. Foto: Hugo Ryvik.

Slik skal Gran Canaria løftes opp i øverste divisjon blant turistmålene i Europa, forteller turistminister Roberto Moreno Diaz til Canariajournalen.

Med stor iver legger han frem formelen for å vinne tilbake turistterreng som er tapt de siste årene. Folk fra de nordiske landene er særlig ønsket, sier han.

– Hvorfor det?

– De bruker mest penger per døgn av alle turister som kommer til Gran Canaria. 59-60 euro per døgn og hode, sier Moreno Diaz til Canariajournalen.

La om strategien

I 2009 startet turistmyndighetene på Gran Canaria en ny markedsføringsstrategi i samarbeid med nordiske reiseoperatører.

Mer vekt blir lagt på turisme på landet (rural turisme), lokale, tradisjonelle folkefester, og det Gran Canaria har å by på av kulturliv og tilbud for unge mennesker.

Nå begynner satsingen å gi effekt.

Moreno Diaz viser til et opplegg som ble lansert i 2009 der turistmyndighetene gikk inn med 50 prosent av finansieringen av et felles internettbasert bestillingssystem for helse- og velværeferier på flere femstjernes spahoteller (grancanariawellness.com).

– Opplegget har allerede blitt en stor suksess. Aktørene tjerner bra med penger, og etter mindre enn et år er det ikke lenger nødvendig med støtte fra myndighetene, forteller han.

Aktiv ferie i fjellene

I februar 2010 ble noe tilsvarende startet for rural turisme. Alle landsens feriehus og hoteller på Gran Canaria som er godkjent av myndighetene er samlet på et felles nettsted, grancanariafincas.com.

Der kan du bestille både overnatting og aktiviteter i form av vandring og sykling i fjellene, delfinsafarier og utflukter.

En naturskole som har 10 soverom med plass til 54 personer og muligheter for klatring, rappellering og mange andre aktiviteter fins også i systemet.

– Foreløpig ser det veldig bra ut, men det er for tidlig å si om det blir en stor suksess, sier turistministeren.

Et problem for videre utvikling av ferie på landet er mangelen på sengeplasser. I dag fins det rundt 1000 sengeplasser på landet.

Til sammenligning er det over 140 000 sengeplasser i strandområdene. Det stilles strenge krav til ruralhus, som slike landsens overnattingssteder kalles.

De skal blant annet ha en viss alder, være i god stand og i original, tradisjonell kanarisk stil, og det skal være et visst minimumsnivå på den tekniske standarden.

Surfing og nattliv for ungdommen

– Tidligere har vi mest rettet oss mot familier og seniorer. Nå vil vi prøve å trekke til oss yngre turister fra de nordiske landene også.

Vi har hatt noen presseturer i 2010 med vekt på bloggere i de nordiske landene.

De har fått teste hva Las Palmas har å by på av surfestrender, nattliv, restauranter og kulturelle tilbud.

Her kan de føle seg trygge, problemer som oppstår kan løses lettere her enn i for eksempel Thailand.

Gratis internett

Myndighetene skal etablert gratis trådløs internettilkobling på alle de offisielle turistkontorene på hele Gran Canaria innen mai/juni 2011.

Dette er en del av prosjektet ”Gran Canaria sin Cables” (Gran Canaria uten kabler). Etter hvert skal det bli gratis internett også i alle andre offentlige bygninger.­ ­

– Vi begynner med de stedene som er mest besøkt av turister, sier Moreno Diaz. Turistmyndighetene prøver i tillegg å påvirke de privateide fire og femstjerners hotellene til å ha trådløs internettilgang som standard for gjestene

Turistene kommer tilbake

I perioden januar til oktober 2010 vant Gran Canaria tilbake 100 000 av de utenlandske turistene de tapte i kriseårene 2008 og 2009.

Over to millioner utenlandske og rundt 300 000 spanske turister besøkte øya i denne perioden, opp drøyt fem prosent fra samme periode i 2009.

– Det skulle vært mer. Vulkanutbruddet på Island i april kostet oss nesten 28 000 turister, hevder Moreno-Diaz.

Fra alle de nordiske landene øker tilstrømningen til Gran Canaria. Syv av ti nordiske turister som reiser til Kanariøyene om vinteren velger Gran Canaria, ifølge turistsjefen.

Mest glad er han for at øya er i ferd med å bli et nytt reisemål om sommeren for Norge, Sverige og Danmark. For andre år på rad har det vært en økning.

Reiseoperatøren TUI Nordic la i november frem en økning på 23 prosent vinteren 2010 for turister fra Danmark, Finland, Norge og Sverige til Gran Canaria.

For 2011 er prognosen en økning på 35 prosent. Gran Canaria er nå det største og viktigste reisemålet for TUI Nordic, foran Thailand, Tenerife, Egypt and Lanzarote.

Tror på vekst

Turistsjefen tror veksten vil fortsette i fem til seks måneder inn i 2011 for så å flate ut til et nivå tilsvarende det som var før finanskrisen. Han mener at Kanariøyene totalt sett har et potensial på 8-10 millioner turister årlig.

– Det er urealistisk å tro at en månedlig vekst på 15-16 prosent vil vedvare.

I løpet av 5-6 år tror Moreno Diaz at Gran Canaria kan få til en vekst på 3-5 prosent årlig. Denne økningen avhenger av at en enorm rehabilitering av Playa del Inglés og San Agustín blir gjennomført som planlagt.

Komplett reisemål

– Hvorfor skal turistene fra Norden velge Gran Canaria foran andre reisemål, og foran en av de andre Kanariøyene?

 – Det er to hovedgrunner til det. Den ene er følelsesmessige, knyttet til det faktum at Gran Canaria var den første av Kanariøyene som ble oppdaget som reisemål av nordiske turister.

I dag kommer tredje generasjon turister til Gran Canaria. Den andre grunnen er praktisk. Gran Canaria er mer komplett som reisemål, og har mer å by på enn noen av de andre øyene.

Øya har mye sol og mange gode strender, et rikt kulturelt tilbud, variert natur med rik biosfære, et spennende uteliv og mange muligheter for aktiv ferie, hevder Moreno Diaz.