1.785 grunner for at nordmenn skal bli spanjoler

I den nye boken "1.785 grunner for at nordmenn skal bli spanjoler", "1.785 motivos por los que hasta un noruego querría ser español", er det mange elementer fra Kanariøyene som blir trukket frem som attraktive.

Denne boken kan gi deg et nytt syn på hva Spania og Kanariøyene står for. Foto: 1785.es

I utgangspunktet kan det virke underlig at det blir skrevet en bok som ramser opp nøyaktig 1.785 grunner til at akkurat nordmenn bør gjøre spanjoler av seg.

Tanken bak tittelen er egentlig å spille på at Norge er utnevnt av FN til verdens beste land å leve i, og er med andre ord øverst på hylla av de landene Spania kan sammenlignes med. 1785 er brukt fordi det er det årstallet dagens spanske flagg ble tatt i bruk.

Skal forbedre spanjolers syn på seg selv

Egentlig er det ikke spesifikt nordmenn boka er rettet mot. Meningen er at spanjoler og folk fra andre nasjoner skal få et bedre innblikk i Spania, og forbedre spanjolenes syn på seg selv, deres land og deres levesett, hvorfor de er heldige som er spanjoler.

Når det er sagt, hva er det egentlig som gjør Kanariøyene til et sted nordmenn bør bosette seg, ifølge boka? Vel, de fleste kjenner jo til dette med sol, varme, strandliv og billig alkohol, men det er helt andre ting det blir lagt vekt på i boken.

Landsbyer, marin rikdom, musikk, dans og mye mer 

Av det som blir særlig nevnt er landsbyen Tejeda, som ligger i et vulkankrater på Gran Canaria, La Laguna på Tenerife, plystrespråket på La Gomera, og den marine rikdommen rundt Fuerteventura og El Hierro, som er utnevnt til biosfærereservater av Unesco.

Dessuten musikken, med særlig omtale av den kanariske tenoren Alfredo Kraus, som har fått et konserthus i Las Palmas oppnevnt etter seg.

Og dans, der ballettdanseren Yuri Yanowsky fra Gran Canaria, som ble førstedanser i Bostonballetten, er omtalt, og arkitektur, som blant annet den kanariske arkitekten Fernando Menis har oppnådd berømmelse for.

200 skribenter har bidratt til boken, som Luis del Olmo og José María Moya er drivkreftene bak.

Det som gjør boken spesiell, er at den inneholder fakta om Spania som svært mange ikke kjenner til, selv ikke spanjoler.

Visste du dette?

Slik som at Spania er blant de fremste landene i Europa innen vitenskap og forskning:

Visste du for eksempel at Spania er ledende på immunologiske løsninger mot malaria, eller at det første dataspillet i verden ble utviklet i 1910 i Spania?

Og at Spania er helt på topp i verden når det kommer til organdonasjoner og organtransplantasjoner?

At NASA studerte det vulkanske landskapet i Timanfaya på Lanzarote for å forstå landskapet på Mars bedre?

Eller at Spania har 48 Unesco biosfærereserver, flere enn noen andre land i verden? Visste du at Spania er bilprodusent nummer to i Europa etter Tyskland?

 Og at et mekanisk leksikon med automatisk staving på alle språk ble utviklet i Spania i 1949, og ble en forløper til dagens elektroniske leksikon?

Eller at Spania sto bak den første myntenheten som ble akseptert som betalingsmiddel verden over?

At verdens største gotiske katedral ligger i Sevilla i Spania? Og at Spania har en av verdens kraftigste datamaskiner stående i Barcelona Supercomputing Center?

Verdens mest følelsesladde språk

Eller at spansk er verdens nest største språk etter Mandarin, snakket av 550 millioner mennesker, og dessuten det mest emosjonelle språket i verden foran engelsk og portugisisk, ifølge en studie av universitetet i Vermont?

"Kjærlighet", "smil", "glede", "fred" og "venner" er blant de mest brukte ordene på spansk.

Boka er delt inn i 22 temaseksjoner, blant annet kunst, sport, historie, gastronomi, litteratur, vitenskap, arkitektur, natur, entreprenørskap og mote.