Vulkanutbruddet på La Palma kan være over til jul

VULKANUTBRUDD: De siste fire dagene har vulkanen på La Palma roet seg kraftig. Hvis situasjonen varer i en ukes tid til, kan det slås fast at utbruddet er over, ifølge ekspertene.

Dette bildet ble tatt inne i vulkanens hovedkrater for to dager siden. Foto: Involcan

Det har ikke vært eksplosiv aktivitet, jordskjelvene er nesten fraværende, det er ingen ny deformering av bakken, det kommer knapt noe lava flytende, og gassutslippene har falt betydelig.

Både målte parametere og observasjoner peker mot at utbruddet snart kan være over, påpeker vulkaneksperter fra Spanias nasjonale institutt for geografi, IGN, og det vulkanologiske instituttet på Kanariøyene, Involcan.

Dette forutsetter at situasjonen vedvarer i ni dager til, uttalte talspersoner for sikkerhetskomiteen i Pevolca på en pressekonferanse i går, torsdag.

Ekspertene advarer imidlertid om at utbruddet fortsatt kan blusse opp igjen.

Rødt alarmnivå opprettholdes, og den fastlagte sikkerhetssonen er den samme som før.

Pevolca er en spesialplan for å beskytte innbyggerne under vulkanutbrudd og jordskjelv.

Avgassing pågår

De siste dagene har det pågått såkalt avgassing fra vulkanen, og det har bare vært sporadiske og punktvise gassutslipp, ble det sagt på pressekonferansen.

Lava flyter i  mindre mengder i tunneler inne i lava som har størknet, men ikke lenger i slike mengder at den bryter gjennom og flyter inn i nye områder.

I går ble det konstatert en kraftig forverring av luftkvaliteten på grunn av vulkansk gass og mikropartikler i Los Llanos de Aridane kommune.

Innbyggerne er bedt om å holde seg innendørs med stengte dører, vinduer og luker, og bruke FFP2-masker hvis de må oppholde seg utendørs.

I andre områder betegnes luftkvaliteten som god.

Skadestatus

  • Et areal på over 12 kvadratkilometer er dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus per 9. desember.
  • 3216 bygninger og andre konstruksjoner er skadet av lavaen, hvorav 2988 er helt  ødelagt, og rundt 138 delvis ødelagt. Minst 1345 av disse er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • 2297 mennesker har mistet hjemmene sine.
  • Cirka 73 kilometer veier og gater er ødelagt.
  • 3,6 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen. 2,24 kvadratkilometer er bananplantasjer, 62 hektar er vinmarker, og 27 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagt vindruer. Landbruksdepartementet har gitt et midlertidig unntak fra markedsstandarden for askeskadde bananer. 
  • Mye skog er ødelagt eller skadet av lava og gassutslipp.
  • Cirka 7500 mennesker har blitt evakuert siden det hele startet. 
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.

Vulkanutbruddet startet 19. september på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma.

Lavastrømmene har gått vestover mot kysten, hvor nye landtunger er i ferd med å bli bygd opp. Disse har nå et samlet areal på cirka en halv kvadratkilometer.

Størknet lava ligger i en bredde på 3 350 meter på det bredeste.

Vulkanutbruddet i bilder dag for dag

Se bildeserie 1 fra vulkanutbruddet. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet.

Bildeserie 3 fra vulkanutbruddet på La Palma, fra 20. nov. til 19. desember. 

Bildeserie 4 fra vulkanutbruddet på La Palma, fra 20. desember til nå

Temaside om vulkanutbruddet